Reppumatkailevat eläkeläiset ryhtyivät yrittäjiksi

Kajaanilaiset Irma ja Teuvo Torvinen ovat olleet pitkään eläkkeellä, mutta eivät laakereilla leväten, vaan vapaaehtoistyössä ja reppumatkaten. Viime kesänä pariskunta ryhtyi yrittäjiksi Paltamossa.

ilmiöt
Irma ja Teuvo Torvinen istuvat kahvilan murreseinän edessä ulkona.
Kata Laurikainen / Yle

Vielä muutama kymmenen vuotta sitten eläkkeelle siirtyminen tarkoitti sitä, että raskaan työn raataja sai luvalla heittäytyä vanhukseksi. Toisin on nyt.

Kajaanilaiset Irma ja Teuvo Torvinen tekivät viime kesänä rohkean päätöksen ryhtyä kahvilayrittäjiksi Paltamon Hakasuolle vanhan myllyn kupeeseen.

Kummallakaan Torvisen pariskunnasta ei ollut minkäänlaista yrittäjätaustaa, mutta uuteen haasteeseen tartuttiin ilman pelkoa, eikä jaksamisestakaan ollut huolta.

– Kyllä sitä ihminen jaksaa, toteaa 1990-luvun lopussa Telen palveluksesta eläkkeelle siirtynyt Teuvo.

– Jaksamisesta sen verran, että tänäkin aamuna on käyty jo suolla ja uimassa ennen töihin tuloa, jatkaa Irma.

Irma Torvinen esittelee aamulla suolta poimimiaan lakkoja.
Irma esittelee aamulla suolta poimimiaan lakkoja.Kata Laurikainen / Yle

Irma on työskennellyt lähes koko elämänsä perhepäivähoitajana. Hän oli aikoinaan myös Kajaanin ensimmäinen kunnallinen perhepäivähoitaja.

Yrittäjinä maksamme tietysti veroja enemmän, mutta emme eläkkeestä.

Irma Torvinen

Ura katkesi aivoinfarktiin, joka johti työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen. Hyvän fyysisen kuntonsa ja positiivisen elämänasenteensa vuoksi Irma on toipunut sairaudesta hyvin.

Nykyään Irmakin on jo vanhuuseläkkeellä, mistä syystä yrittäjänä työskenteleminen ei vaikuta eläkkeen suuruuteen.

– Yrittäjinä maksamme tietysti veroja enemmän, mutta emme eläkkeestä, Irma tähdentää.

Yrittäjäksi ryhtymisessä on aina omat kiemuransa, mutta nekin ovat Torvisille tulleet tutuiksi nopeasti. Kirjanpidossa ja muissa juoksevissa asioissa apuna ovat olleet omat lapset. Irma kehuu saaneensa hyviä neuvoja yrittäjäksi ryhtymisestä myös verotoimistosta.

Myllypirtin kahvilan ulkopäädyssä on murreseinä.
Myllypirtin kahvilan ulkopäädyssä on hauska murreseinä.Kata Laurikainen / Yle

Toimeentulonsa Torviset saavat eläkkeistään. Yrittäjinä he ovat jatkaneet muista syistä, vaikka ensimmäinen yrittäjäkesä hyvin sujuikin.

– Ei voi röyhistellä rahoilla, mutta henkiset voimavarat tässä työssä kasvavat. Erilaisten ihmisten kohtaaminen antaa valtavasti pääomaa ja voimavaroja, Irma vakuuttaa.

Henkistä ja fyysistä jaksamista Torviset pitävät yllä säännöllisellä liikunnalla.

– Käyn talvisin punttisalilla kolme kertaa ja uimassa kerran viikossa. Kesällä marjastamme, sienestämme ja uimme ahkerasti. Vierivä kivi ei sammaloidu, Irma muistuttaa.

Talvisin reppumatkoilla Aasiassa

Yrittäjyyskesän jälkeen Torviset lähtevät lomailemaan Aasiaan. Reppumatkailu on tehnyt pariskunnalle tutuiksi monet eri maat, ja reissuilla on solmittu myös uusia ystävyyssuhteita.

– Matkailu on antanut meille todella paljon. Kun minä sitten joskus Tulliniemen vanhainkodin keinutuolissa istun, niin kyllä minulla riittää muistelemista. Nythän me emme ehdi oikein edes katsomaan, mitä valokuvia meillä reissuista on, naurahtaa Irma.

Matkailu on antanut meille todella paljon. Kun minä sitten joskus Tulliniemessä keinutuolissa istun, niin kyllä minulla riittää muistelemista.

Irma Torvinen

Jotkut aasialaisystävät ovat tulleet vastavierailuille myös Kainuuseen.

– Meillä oli aivan äskettäin käymässä yksi intialainen mylläri Hakasuolla. Täällä hän kuljeskeli täysin intialaisissa kamppeissaan. Olemme vieneet vieraitamme myös mökille ja metsään. Monet ovat hämmästelleet sitä, että metsästä voi poimia puhtaita marjoja suoraan suuhunsa, Irma kertoo.

Hauskoja hetkiä Torvisilla on aasialaisvieraineen riittänyt myös saunoen ja soutaen.

– Kerrankin katsottiin, kun toinen sousi ja toinen huopasi, ja siinä se vene pyöri ympyrää keskellä järveä, Irma nauraa.