1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjalaispoliitikot pohtivat huntukiellon mahdollisuutta

Nuoret Norjassa asuvat musliminaiset uhkaavat muuttaa Norjasta, jos maahan tulee huntukielto.

Niqabissa on aukko silmille. Kuva: Altaf Qadri / EPA

Norjassa on pohdittu huntukieltoa koskevan keskustelun avaamista sen jälkeen, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti heinäkuun alussa, ettei Ranskan huntukielto riko Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Huntukiellon mukaan musliminaiset eivät saa verhoutua julkisella paikalla burka- tai niqab-huntuun.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan huntukiellon esittämistä ovat harkinneet Norjan työväenpuolue ja edistyspuolue.

Kuusi parikymppistä Norjassa asuvaa naista eivät hyväksy ajatusta huntukiellosta. Naiset kuuluvat Sisters-nimiseen muslimijärjestöön ja käyttävät kaikki niqabia eli kasvohuntua, joka peittää kasvot lähes kokonaan. Vain silmille on jätetty aukko.

Kirje parlamentille

Naiset ovat reagoineet voimakkaasti poliitikkojen pohdintaan. He halusivat tuoda esille oman kantansa hunnunkäyttöön ja laativat Norjan parlamentille osoitetun kirjeen.

Burka peittää naisen kasvot kokonaan. Kuva: Anja Niedringhaus / EPA

– Monet kuvittelevat, ettemme voi todistaa henkilöllisyyttämme vaikkapa postissa. Mutta ei se ole meille ongelmallista. Kun käymme lastentarhassa, niin nostamme huntua näyttääksemme kasvomme, sanoo Sistersin johtaja Somia Salaouatchi NRK:lle.

Sistersin mukaan huntukielto loukkaa niqabia käyttävien naisten vapautta.

– Valinnanvapaus hunnun käyttöön on minulle tärkeää, jos aion liikkua vapaassa yhteiskunnassa. Mikäli kielto tulisi voimaan, en voisi käydä töissä tai poistua kotoa laisinkaan. Silloin perheen miehen tulee hoitaa nämä tehtävät, Leyla Hasic toteaa.

Hasic pitää kamalana ajatusta siitä, että naiset "päätettäisiin sulkea sisätiloihin".

– Kyseessä ei silloin ole oma valintamme, vaan huntukielto pakottaa meidät pysymään kotona.

Huntu – osa uskontoa

Norjassa on NRK:n mukaan 50–100 niqabia käyttävää naista ja usealla heistä on hyvä koulutus. Sisters-järjestön mukaan monet näistä naisista ovat valmiita jättämään Norjan, mikäli huntukielto tulisi voimaan.

– Jos näin tapahtuu, lähden perheeni kanssa sellaiseen paikkaan, jossa saan olla nainen ilman painostusta, Salaouatchi sanoo.

Kaikki NRK:n juttuun haastattelemat naiset ovat kokeneet kadulla häirintää hunnun takia. Yhden naisen kimppuun käytiin raitiovaunussa. Nainen sai lievän aivotärähdyksen, kun hänet tönäistiin päin ikkunaa.

Vuonna 2013 41-vuotias norjalaismies sai 21 vuorokauden vankeustuomion yritettyään kadulla repiä Hasicin huntua pois.

Naiset haluavat tästä huolimatta käyttää niqabia, koska se on olennainen osa heidän uskontoaan.