Broadcom irtisanoo 600 Suomesta - Oulun ICT-alan alamäki jyrkkenee

Langattomia modeemituotteita Suomessa kehittävä Broadcom lopettaa koko liiketoimintansa. Suomessa työt loppuvat lähes 600:lta entiseltä nokialaiselta, esimerkiksi Oulussa 430:ltä.

Kotimaa
Renesasin työntekijät kävelevät henkilöstöinfoon.
Kirsi Karppinen / Yle

Langattomia modeemituotteita kehittävä yhdysvaltalainen Broadcom kertoi asiasta henkilöstölle kesken yt-neuvottelujen keskiviikkona aamupäivällä. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva.

Broadcom kertoi kesäkuun alussa etsivänsä ostajaa modeemiliiketoiminnalleen ja aloitti yt-neuvottelut.

Kuutisensataa entistä nokialaista Oulussa, Salossa, Helsingissä ja Tampereella työllistävä amerikkalainen Broadcom osti älypuhelimien langatonta tiedonsiirtoa kehittävät toiminnot japanilaiselta Renesas mobilelta vuonna 2013. Yhdysvaltalainen Broadcom aloitti ensimmäiset yt-neuvottelut pian yrityskaupan jälkeen.

YT-neuvottelut ovat edelleen menossa ja aikaisin mahdollinen lopetuspäivä on 6. elokuuta.

"Teollisuushistorian suurimpia vääryyksiä"

– Amerikasta uutiset viime yöltä olivat murheellisia, sillä siellä kerrottiin, että katto-organisaatiomme tullaan lakkauttamaan ja kaikki irtisanotaan Suomessa. Oulussa irtisanotaan 430, vahvistaa ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Lauri Louhivirta.

Hän kertoo, että päällimmäisin tunne on masentuneisuus.

– On teollisuushistorian suurimpia vääryyksiä, jos tämä toiminta lakkautetaan lopullisesti, Louhivirta huokaa.

Hän sanoo, että langaton tiedonsiirto lisääntyy merkittävästi, nopeudet lisääntyvät ja osaamista tarvitaan.

– Mutta kuka niitä sitten tekee, on jokaisen toimijan oma päätös. Kahdestatoista toimijasta vain yksi tekee tällä hetkellä voittoa. Tuotto ei riittänyt Broadcomille ja he tekivät omat bisnespäätöksensä.

Mankeloitua porukkaa

Oulun seudulla on tuhansia työttömiä ICT-alan ammattilaisia. Louhivirta kertoo murheellisena, että Microsoftin ja Broadcomin väki on mankeloitu moneen kertaan.

- Enää ydinjoukko on jäljellä, joten on entistä suurempi isku, että kaikista kokeneimmatkin joutuvat jonon jatkoksi.