1. yle.fi
  2. Uutiset

Vasemmistolaiset ja vihreät nuorisojärjestöt tuomitsevat Israelin toimet Gazassa

Demarinuoret, Vasemmistonuoret ja Vihreiden nuorisojärjestö katsovat, että Suomen ja muiden länsimaiden tulisi painostaa Israel rauhaan.

politiikka
Palestiinalaismiehet tutkivat talojen raunioita Israelin ilmaiskun jälkeen Gazassa perjantaina 18. heinäkuuta 2014.
Palestiinalaismiehet tutkivat talojen raunioita Israelin ilmaiskun jälkeen Gazassa perjantaina 18. heinäkuuta 2014. Mohammed Saber / EPA

SDP:tä, vasemmistoliittoa ja vihreitä lähellä olevat nuorisojärjestöt ottavat kantaa Israelin sotatoimia vastaan.

Demarinuoret, Vasemmistonuoret ja Vihreiden nuorisojärjestö Vino sanovat yhteisessä kannanotossaan olevansa huolissaan Gazan siviileistä. Ne vaativat Suomea tuomitsemaan Israelin toimet ja painostamaan Israelia rauhaan.

– Palestiinalaisten oikeuksien polkeminen on jatkunut aivan liian monta vuotta. Kansainvälisen yhteisön tulee nyt toimia, jotta nämä pommitukset jäävät viimeisiksi ja jotta Israelin hallitus myöntyy aidosti tasavertaisiin rauhanneuvotteluihin Palestiinan johdon kanssa, Vinon puheenjohtaja Aaro Häkkinen sanoo.

"Suomen lopetettava asekauppa"

Nuorisojärjestöjen mielestä Suomen tulisi toimia kansainvälisen painostuksen lisäämiseksi. Heidän mielestään olisi myös lopetettava Israelin kanssa käytävä asekauppa.

Kansainvälisen yhteisön tulee nyt toimia, jotta nämä pommitukset jäävät viimeisiksi.

Vihreiden nuorisojärjestön puheenjohtaja Aaro Häkkinen

– Suomi ja muut kansainvälisen yhteisön jäsenet ovat mahdollistaneet Israelin harjoittaman erottelupolitiikan ja palestiinalaisten sortamisen liian kauan, sanoo Demarinuorten varapuheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Kannanotossa todetaan, että vaikka Israelin iskut on suunnattu Hamasin taistelijoita vastaan, suurin osa uhreista on siviilejä. Järjestöt katsovat myös, että Israelin toiminta vuoden 1967 sodassa vallatuilla alueilla on kansainvälisen oikeuden vastaista.

– Israelin sotatoimet ovat osa vuosia jatkunutta apartheidia, jossa Israelin valtio ajaa palestiinalaisia yhä ahtaammalle esimerkiksi rakentamalla palestiinalaisalueille laittomia siirtokuntia, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Israelin sotatoimet ovat osa vuosia jatkunutta apartheidia.

Li Andersson (vas.)

Suurin osa uhreista siviilejä

Israelin viimeisimpien sotatoimien aikana on kuollut yli 600 palestiinalaista ja kolmisenkymmentä israelilaista. Suurin osa palestiinalaisuhreista on siviilejä ja israelilaisista sotilaita.

Israel sanoo hyökänneensä Gazaan tuhotakseen aluetta hallitsevan Hamas-järjestön tunneleita ja ohjusten laukaisualustoja. Gazan alueelta on laukaistu ohjuksia Israeliin.

Useat kansainväliset toimijat ovat vaatineet osapuolia lopetamaan taistelut. Israel on ollut valmis Egyptin ehdottamaan tulitaukoon, mutta Hamas on vaatinut tulitauon ehtona Gazan saarron purkamista.

EU on sekä tuominnut Hamasin raketti-iskut että vaatinut osapuolia tavoittelemaan kestävää rauhansopimusta kahden valtion mallin pohjalta. Rauhanneuvottelut eivät ole viime vuosina sanottavasti edistyneet.

Lue seuraavaksi