Poliisin rekisteriskanneri löytää sata lainrikkojaa vuorokaudessa

Poliisin testaamat rekisterikilpien lukulaitteet ovat osoittautuneet tehokkaiksi liikennerikkomusten paljastamisessa. Laite skannaa autojen rekisterikilvet automaattisesti ja vertaa niitä poliisin ja Trafin tietokantoihin. Oulun poliisilaitoksen alueella rikkomuksia on paljastunut monta kertaa aiempaa enemmän.

Kotimaa
Oulun poliisi testaa automaattista rekisterikilpien lukulaitetta alueellaan.
Jarno Tahvanainen / Yle Oulu

Oulun poliisipartiot ovat saaneet lisäsilmäparin tieliikenteen tarkkailemiseen. Poliisiautojen kojelaudalle ja takaikkunaan asennetut kamerat lukevat ajoneuvojen rekisterinumeroita sitä mukaan kun niitä sattuu ruutuun.

Hälytysääni kertoo, mikäli ajoneuvossa tai sen omistajan toiminnassa on huomautettavaa.

– Se on osoittaunut oikein hyväksi työvälineeksi, toteaa ylikomisario Marko Törmänen Oulun poliisista.

Kamera skannaa poliisipartion työvuoron aikana arviolta 2000-2500 ajoneuvon ja sen omistajan tiedot ja vertaa niitä Trafin ja poliisin tietokantoihin. Vanhempi konstaapeli Timo Vihervaara arvioi, että noin viisi prosenttia laitteen lukemista ajoneuvoista vaatisi poliisin toimia.

– Noin sata tapausta vuorokauden aikana on todella suuri määrä, Törmänen kommentoi.

Kortti hyllyllä, verot maksamatta

Laitteen kanssa työskennelleen vanhempi konstaapeli Jaakko Kaakisen mukaan skannerit ovat paljastaneet katsastamattomuutta, verojen ja vakuutusten maksamatta jättämisiä, ajokortittomia kuljettajia ja sitä kautta paljon muutakin.

– Jos ihmisellä ei ole jostakin syytä ole korttia, niin on saattanut olla rattijuopumusta tai huumausainerikoksia, luettelee Kaakinen.

Laite on tuonut esiin myös yllättäviä puolia. Kaakisen mukaan esimerkiksi uudempien autojen omistajilla asiat eivät aina vastaa sitä mitä pintapuolisesti voisi kuvitella.

– Moni uudempien autojen omistajista on voinut jättää autonsa katsastamatta pariksi vuodeksi. Niitä poliisi ei välttämättä käsipelin lähtisi tarkastamaan, Kaakinen tuumii.

Syrjemmässä rikkeitä on prosentuaalisesti enemmän. Se voi johtua jopa siitä, että poliisin näkyminen on maaseudulla harvempaa.

Marko Törmänen

Maaseudulla otetaan tietoisia riskejä

Esiin tulleiden rikkeiden vakavuus riippuu poliisin ajoreitistä ja ajankohdasta. Ongelmallisimmat tapaukset nousevat esiin kaupungin keskustassa viikonloppuisin. Maaseudulla koneet piippaavat suhteessa ahkerammin.

– Syrjemmässä rikkeitä on prosentuaalisesti enemmän. Se voi johtua jopa siitä, että poliisin näkyminen on maaseudulla harvempaa, arvioi Törmänen.

Vaikka laitteet antavat poliisille arvokasta tietoa, Oulun poliisilaitokselta muistutetaan, että työntekijöitä ja resursseja ne eivät kuitenkaan sinänsä lisää.

– Ylinopeutta ajetaan tänään, huomenna ja vielä sen jälkeenkin. Emme ehdi puuttua aivan kaikkeen, toteaa Törmänen.

Kajaanilaisen Sunit Oy:n osaksi kehittämiä ja toimittamia laitteita koekäytetään Oulun poliisilaitoksen alueella syksyyn asti. Vuoden lopusta alkaen lukulaitteita asennetaan poliisiautoihin koko maassa.