Kalastajat arvostavat vaapuntekijän käsityötä ja kalavinkkejä

Ostotietoiset kalastajat arvostavat laadukkaita käsityötuotteita. Aloittelijat puolestaan kaipaavat vaappujen lisäksi asiantuntevia neuvoja. Lopulta koko perhe on koukussa, kun lasten into sytyttää vanhemmatkin kalastamaan.

Kotimaa
Virveleitä veneessä.
Riku Kaminen / Yle

Pienten viehevalmistajien vaapuilla riittää kysyntää. Kajaanilainen vaapuntekijä Leo Juntunen pyrkii erottautumaan panostamalla laajaan valikoimaan ja kalastusneuvontaan.

– Marketeissa ei ole enää kalastavia myyjiä. Mökkiläiset käyvät paljon minun luonani. He ovat jo oppineet, että minulta löytyy se viimenen vinkki. Tässä käy paljon kalastajia, joten tieto kasaantuu. Kala on loppujen lopuksi aina vaativa, kun se on kuitenkin suurimman osan ajastaan syömätön. Se pitää saada iskemään, sanoo Juntunen.

Lapset vetävät vanhemmatkin kalaan

Asiakaspalvelu on Juntusen mukaan erittäin tärkeässä roolissa, sillä tyytyväiset asiakkaat palaavat aina takaisin. Hyvillä neuvoilla saa innostettua koko perheen kalastamaan.

Matkalla Sulkavalle.
Sari Ursin / Yle

– On monesti sellaisia, jotka eivät olisi innokkaita itse, mutta kun pikkuväki on menossa järvelle, se on vain lähdettävä. Lasten silmät palavat kirkkaina, kun kerron kalastuksesta ja heille pitää antaa toisinaan melko pitkä luento. He ottavat neuvot päähänsä kuin tietokone ja muistavat ne järvelläkin. Siinä syttyvät vanhemmatkin kalastamaan, kertoo Juntunen.

Lapsilla palaa silmät kirkkaina, kun kerron kalastuksesta. Siinä syttyvät vanhemmatkin kalastamaan.

Juntusen mukaan kalastusharrastus on suosiossa ja nappaa yhä useamman mukaansa. Useat palaavat eläkeellä vanhan harrastuksensa pariin. Kalastajia riittä monille vesille.

– On järvikulttuuria, lohikulttuuria ja koskikalastusta. Värimaailman täytyy olla laaja, että jokaiselle löytyy mieleinen vaappu. Nykyisin kalastajat ymmärtävät, mikä ero on markettituotteilla ja käsityövaapuilla.

Taloudellinen taantuma on vaikuttanut viehekauppaan vain vähän.

– Markkinarakoa on. Vapaa-aika ja harrastukset ovat ainoat, joista ihminen ei ole valmis tinkimään, pohtii Juntunen.