MRSA-bakteerin leviäminen pakotti vanhukset eristykseen

Forssan Heikanrinteen palvelukeskuksen MRSA-epidemia on johtanut siihen, että sairaalabakteerin saaneet vanhukset siirretään eristysosastolle. Epidemian takia terveysviranomaiset aikovat seuloa kaikki seutukunnan palvelukeskukset ja yksityiset palvelutalot.

Kuva: Eeva Hannula / Yle

Forssan Heikanrinteen palvelukeskuksessa sairaalabakteerin saaneille vanhuksille perustetaan osasto. MRSA-bakteerin saaneita varten perustetaan osasto, jossa on lähes 20 hoitopaikkaa. Hoivapaikkoja Heikanrinteellä on yhteensä yli sata.

MRSA-sairaalabakteeria vastaan on Heikanrinteellä taisteltu kesän alusta asti. Palvelutalon laaja ja sitkeä MRSA-epidemia on aiheuttanut sen, että Forssan Seudun Hyvinvointikuntayhtymä aikoo seuloa bakteeria ikäihmisistä kaikissa seudun palvelukeskuksissa.

– Tarkoituksena on viedä seulonta myös yksityisiin palvelutaloihin, kertoo Hyvinvointikuntayhtymän johtava lääkäri Arto Honkala. Eli me haluamme tietää, kuinka yleinen MRSA on ja osaisimme paremmin varautua siihen.

Useimmiten bakteeri on oireeton

Honkala kertoo, että MRSA ei yleensä aiheuta mitään oireita eli bakteeri on ihmisen elimistössä. Se ei aiheuta mitään tautia tai hankaluutta muuta kuin tietyissä erityistapauksissa, jos tulehdus pääsee valloilleen.

– Heikanrinteessä ei ole havaittu käytännössä mitään erityisiä esimerkiksi ihoinfektioita. Palvelukeskuksessa yritetään rajoittaa sairaalabakteerin yleistä leviämistä ja kosketusta sen tyyppisiin tilanteisiin, missä bakteerilla on merkitystä.

Honkala korostaa, että forssalaisessa Heikanrinteen palvelukeskuksessa ei ole kyse mistään tulehdusepidemiasta.