1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. evoluutioteoria

Turun yliopisto alkaa opettaa parinvalintaa

Evoluutiopsykologian sivuainekokonaisuus käynnistyy syksyllä Turun yliopistossa. Opintoja vetävä dosentti Markus J. Rantala uskoo, että oppiaine kiinnostaa etenkin nuoria sinkkumiehiä.

Kuva: Fancy / John Smith

Evoluutiopsykologia ei oikeastaan ole uusi tieteenala tai oppiaine, vaan tapa ajatella nähdä maailma, pohtii dosentti Markus J. Rantala. Hän alkaa syksyllä opettaa evoluutiopsykologian 25 opintopisteen sivuainekokonaisuutta Turun yliopistossa.

– Evoluutiopsykologia auttaa ymmärtämään ihmismieltä: esimerkiksi koulukiusaamista tai perhesuhteiden dynamiikkaa. Jos ymmärtää evoluutiopsykologiaa, ei todennäköisesti tee terrori-iskuja uskontoon vedoten.

Kun Rantala luennoi ensimmäisen kerran elämässään evoluutiopsykologiasta vajaa kymmenen vuotta sitten, sali tuli niin täyteen, etteivät kaikki kuulijat mahtuneet ovesta sisään. Rantalan tutkimukset ovat saaneet myös paljon huomiota mediassa. Esimerkiksi havainnot siitä, että stressittömyys kaunistaa naista ja liian hyvännäköinen kumppani pettää ovat herättäneet vilkasta keskustelua.

Kurssien avulla voi löytyä sydänkäpy tai rahasampo

Rantala ei silti uskalla etukäteen arvioida, miten turkulaisopiskelijat ottavat uuden opintokokonaisuuden vastaan. Rantala uskoo uuden sivuainekokonaisuuden herättävän mielenkiintoa laajasti eri alojen yliopisto-opiskelijoissa.

– Innokkaimpia ovat olleet nuoret miehet, koska luennoilla kerrotaan, mitä pitää tehdä, jotta saa kumppanin. Loogisesti innokkaita olisivat kauppatieteilijät, koska evoluutiopsykologia auttaa johtamaan ihmisiä ja suoraan tekemään rahaa markkinoinnin avulla.

Kurssien nimet, kuten käyttäytymisgenetiikka tai evoluutiopsykologian perusteet, eivät välttämättä herätä suuria intohimoja heti kättelyssä. Rantalan mukaan evoluutiopsykologian sivuainekokonaisuuteen kuuluu kuitenkin pakollisena kahden opintopisteen kurssi, joka käsittelee pelkästään ihmisen parinvalintaa.

Kurssilla puhutaan muun muassa mustasukkaisuudesta. Rantalan mukaan mustasukkaisuus on luonnonvalinnan tuottama psykologinen selviytymiskeino, jonka avulla kumppani pidetään itsellään.

– Yleensä osapuoli, joka on mustasukkaisempi on se, joka tuntee oman markkina-arvonsa alemmaksi, sillä hän kokee olevansa vaarassa menettää kumppaninsa kilpailijoille. Se, että kumppani ei tunne mustasukkaisuutta, saattaa kertoa siitä että hän arvioi oman puoleensavetävyyden korkeammaksi kuin kumppanin eikä koe vaaraa, että joku toinen veisi kumppanin. Toinen selitys on että henkilö ei rakasta kumppaniaan eikä siksi pelkää kumppanin menetystä kilpailijalle. Paras tilanne on silloin kun kumpikin tuntee hieman mustasukkaisuutta toisistaan, sillä se lujittaa parisuhdetta.

Muotioppiaineella houkutellaan kansainvälisiä opiskelijoita

Evoluutiopsykologiaa voi opiskella sekä suomeksi että englanniksi. Rantala povaa opintokokonaisuudesta Turun yliopiston mahdollista valttikorttia kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelussa, sillä yhtä laajalti evoluutiopsykologiaa ei vielä tarjota muualla Euroopassa. Yhdysvalloissa tieteenala on otettu vastaan avoimemmin.

– Lontoossa yksi yliopisto tarjoaa maisteritason opintoja, mutta niihin on todella vaikea päästä kiinni.

Rantala toivoo, että avoin yliopistokin ottaa evoluutiopsykologian listoilleen, jotta mahdollisimman moni pääsee tutustumaan ihmismielen saloihin.

– Luennoille saa tulla, vaikka ei suorittaisi sivuainekokonaisuutta. Ihan vain vaikka yhdelle kurssille tai yhdelle luennolle voi tulla.

Rantalan mukaan evoluutiopsykologia sopisi hyvin jo lukion oppiaineeksi. Hänen mielestään on kuitenkin selvää, että akateeminen maailma tulee uuden ajattelutavan myötä muuttumaan.

– Evoluutiopsykologiaa ja genetiikkaa pidetään itsestäänselvyytenä kaikkien humanistienkin opinnoissa parinkymmenen vuoden sisällä.