Huvipuistolaitteista yksi on ylitse muiden

Suomalaisten lempilaite ei pyöri ympyrää, vaan etenee vauhdikkaasti rataa pitkin. Niin Linnanmäellä, Powerparkissa kuin Särkäniemessä pisimmät jonot kertyvät samantyyppiseen laitteeseen.

Kotimaa
Kuvassa kaksi tyttöä vuoristoradassa.
Powerpark

Tampereen Särkänniemen suosituin laite on vuodesta 2001 asti kieputtanut vuoristoratamainen Tornado. Kyydissä näkyy kaikenikäisiä, mutta eniten se vetoaa teini-ikäisiin. Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan rata on suunniteltu maaston mukaan.

– Ihmisiä varmaankin viehättää esimerkiksi se erikoisuus, että kyydissä olevan jalat roikkuvat ilmassa. Olemme hyödyntäneet laitteessa myös korkeuseroja ja vettä, joten se varmaankin mielyttää ihmisiä.

Helsingin Linnanmäelläkin ylivoimaisesti suosituin laite on vuoristorata. 1951 rakennettu puuvuoristorata houkuttelee kyytiin kaikenikäisiä. Toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoo, että laitteeseen liittyy tietynlaista nostalgiaa.

– Se on ollut täällä samanlaisena lähes koko huvipuiston historian ajan. Vuoristorataan liittyy paljon muistoja, minkä vuoksi vanhemmat haluavat viedä lapsensakin siihen.

Adlivankin uskoo, että laitteen suosioon vaikuttaa myös se, että laitetta ajaa ihminen. Vaunun takana on aina jarrumies.

Myös Alahärmän Powerparkissa suurinta kiinnostusta herättää puuvuoristorata. Toimitusjohtaja Mikko Kiviluoman mukaan vuonna 2006 huvipuistoon tulleeseen Thunderbirdiin jonottavat kaikenikäiset. Hän uskoo, että sen valttikortteja ovat pituus ja nopeus.

– Siinä on myös mielenkiintoinen "ilmatatsi". Siinä tulee sellainen tunne, ettei arvaa minne ollaan menossa. Eli eräänlainen yllätyksellisyys varmaankin kiehtoo.