Kansanedustajat tarjoavat tuttuja lääkkeitä Oulun ICT-alan kurimukseen

Oulussa on lähiaikoina satoja uusia ICT-alan työttömiä. Yle Oulu kysyi Pohjois-Pohjanmaan kansanedustajilta, miten kaupungin talous pidetään raiteillaan ja irtisanotuille löytyisi työtä.

Kotimaa
Nokian konttori
Jorma Vihtonen /Yle

Oulua viime päivinä koetelleiden rajujen irtisanomisten jälkihoitoon on tarjottu monenlaisia ratkaisuja. Yle Oulu kysyi Pohjois-Pohjanmaan kansanedustajilta, mitä pitäisi tehdä, jotta irtisanotuille löytyisi työtä ja kaupungin talous pysyisi raiteillaan.

Kansanedustajat muistuttavat muun muassa, että ainakaan alan koulutuksesta ei ole syytä leikata. Säästökuurilla oleva kaupunki joutunee jatkossa nipistämään edelleen esimerkiksi palveluista.

Oulussa on pian tuhatkunta uutta työtöntä ICT- alan osaajaa. Ensin Microsoft kertoi lakkauttavansa Oulun yksikön ja muutama päivä tämän jälkeen Broadcom ilmoitti, että toiminta Oulussa loppuu.

Ei syytä paniikkiin. Meitä ei yllätetä housut kintuissa.

Risto Kalliorinne, vas.

Viesti on selvä: ei ole olemassa nopeita poppaskonsteja eikä yhtä ainoaa ratkaisua. Pelastukseksi tarjotaan jo moneen kertaan esille nostettuja tulevaisuuden aloja: työpaikkoja uskotaan syntyvän terveys- ja ympäristöteknologian alalta ja biotaloudesta sekä kaivosteollisuudesta.

"Oulu ei ole pysähtynyt"

Toivoa ladataan myös pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Esimerkiksi perussuomalaisten Ville Vähämäki uskoo, että irtisanottaville löytyy taatusti töitä, sillä juuri heissä alan osaaminen tiivistyy.

Vastuuta ja toimia perätään sekä kaupungilta, valtiovallalta että irtisanovilta yrityksiltä. Äkillisen rakennemuutoksen alueena Ouluun kohdistuvaa tukea pitäisi myös vahvistaa entisestään, SDP:n Tytti Tuppurainen muistuttaa.

Energiaomavaraisuutta pitäisi tukea.

Pirkko Mattila, ps.

- Yrityksen vastuu on myös tärkeä. Oulussa ei ole missään tapauksessa nyt pysähtynyt tunnelma, keskustaa kehitetään parhaillaan ja palvelualat vievät kehitystä eteenpäin ainakin vähän matkaa, Tuppurainen sanoo.

Vasemmiston Martti Korhonen sanoo, että kaupunkiin on nyt saatava uusia yrityksiä.

- Meidän pitää olla houkutteleva ja kilpailukykyinen. Esimerkiksi asuminen on meillä edelleen huomattavasti halvempaa kuin pääkaupunkiseudulla, Korhonen pohtii.

Kännykkäbisnestä ei ole enää

Keskustan puheenjohtajan Juhan Sipilän ehdotus laittaa alan ammattilaiset töihin sote-alueiden tietojärjestelmiä kehittämään on ammuttu laajalti alas, mutta keskustan väeltä ajatus saa kannatusta.

- Sipilän ehdotus pitäisi katsoa loppuun saakka, keskustan pitkän linjan kansanedustaja Tapani Tölli sanoo.

Kaupungin ei pitäisi ottaa ainakaan lisää velkaa

Esko Kurvinen, kok.

- Kännykkäbisnes on nyt loppunut Oulussa. Valtion on oltava mukana tukemassa kaupunkia, siihen ei esimerkiksi BusinessOulu yksinään pysty, keskustan Mirja Vehkaperä puolestaan toteaa.

Oulun ensi vuoden budjettia hahmotellaan syksyllä. Palveluverkosta toivotaan säästöjä, mutta Vehkaperä sanoo, että jos tämä ei riitä, palveluja leikataan edelleen ja veroprosenttiakin täytyy muokata uusiksi.