1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joukkorahoitus voi olla aloittavan yrittäjän ainoa pelastus

Pienyrittäjien on vaikea löytää toiminnalleen rahoitusta, koska pankit ovat kiristäneet lainaehtojaan. Apu voi löytyä nopeasti yleistyvästä joukkorahoituksesta. Netin joukkorahoitussivustojen välityksellä voi pienistä eristä kerääntyä merkittäviäkin summia.

Pankki ei ollut halukas rahoittamaan Harri Hakalan autoalan yritystä, joten hän päätti hankkia varat joukkorahoituksella. Kuva: Yle

Ikaalisissa muskeli- ja klassikkoautoja huoltava yrittäjä Harri Hakala olisi joutunut laittamaan autokorjaamonsa ovet kiinni, ellei hän olisi kokeillut joukkorahoitusta.

– Pankkien vakuusvaatimukset ovat tällä hetkellä sitä luokkaa, että yrityksen on hyvin vaikea toteuttaa niitä.

Hakala päätti kokeilla myydä yrityksensä osakkeita joukkorahoituspalvelu Invesdorin kautta. Tavoitteena on saada 80 000 euroa. Tällä rahalla yritys aikoo perustaa toisen myyntipisteen, laajentaa asennustoimintaansa ja palkata lisää väkeä töihin.

Harri Hakala aikoo laajentaa asennustoimintaa ja palkata lisää väkeä töihin joukkorahoituksen turvin. Kuva: Yle

Iso potti pienistä summista

Joukkorahoituksen ideana on kerätä pieniä summia rahaa isolta joukolta ihmisiä. Yleensä rahaa kerätään internetissä toimivien joukkorahoitussivustojen kautta. Näistä tunnetuimpia ovat Kickstarter, Indiegogo sekä suomalaiset Mesenaatti ja Invesdor.

Ala on hurjassa kasvussa. Vuonna 2012 Euroopassa kerättiin yhteensä 735 miljoonaa euroa eri kohteisiin. Kasvua edeltävästä vuodesta oli 65 prosenttia. Suomessa joukkorahoitusmarkkinoilla liikkuu vielä pieniä summia. Viime vuonna markkinan arvo oli noin kaksi miljoonaa euroa.

Joukkorahoituksen etuna on, että se on nopea ja joustava tapa kerätä rahoitusta. Toistaiseksi alan sääntely on vähäistä, mutta yhteisiä suuntaviivoja pohditaan parhaillaan sekä Suomessa että Euroopan unionissa.

– Pelisääntöjen selkiintymättömyys on keskeinen ongelma. Joukkorahoitus toimii joissain tapauksissa niin sanotulla harmaalla alueella, neuvotteleva virkamies Aki Kallio valtiovarainministeriöstä sanoo.

Mahdollisuus maailmanmaineeseen

Startup-yritys Ambronite rahoitti ravintojauheensa valmistamisen joukkorahoituskampanjalla, johon osallistui ihmisiä yli 30 maasta. Kuva: Yle

Joukkorahoituskampanja voi myös olla pienen yrityksen ponnistuslauta ulkomaisille markkinoille. Näin kävi startup-yritys Ambronitelle, joka keräsi Indiegogo-sivustolla yli 100 000 euroa ravintojuomansa valmistamiseen.

– Meille selvisi, että puolet tilauksistamme ja alkuvaiheen kiinnostuksesta tuli Yhdysvalloista. Asuimme alkuvuodesta San Franciscossa kolme kuukautta, jotta ymmärtäisimme paikallisia markkinoita paremmin, yrittäjä Mikko Ikola kertoo.

Nuoret yrittäjät halusivat kokeilla joukkorahoitusta, koska se oli mielenkiintoinen ja uusi tapa julkaista tuote. Rahoituskampanja toimii hyvänä markkina-analyysinä siitä, onko uusi tuote sellainen, mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan.

– Kampanjassa kaikki lähtee yhteisön rakentamisesta. Hyvä kampanjavideo ja -sivusto ovat myös tärkeitä, Ikola sanoo.

Tällä hetkellä noin puolet joukkorahoitusprojekteista onnistuu keräämään sen potin, mitä ovat tavoitelleet.

Toivottu talouden virkistäjä

Jos yrityksen asiat on kunnossa ja yritys on riittävän mielenkiintoinen, kyllä siihen löytyy sijoittajia.

Harri Hakala

Valtiovarainministeriössä ladataan suuria odotuksia joukkorahoitukselle. Joukkorahoitus kannustaa ihmisiä helppoon sijoitustoimintaan sekä auttaa aloittavia ja kasvuyrityksiä luomaan lisää työpaikkoja.

– Joukkorahoitus ei syrjäytä perinteisiä rahoituskanavia, vaan tulee niiden rinnalle uudeksi vaihtoehdoksi. Kunhan väärinkäytöksiltä vältytään ja sijoittajille kerrotaan riskeistä selkeästi, joukkorahoitus kasvanee pysyväksi ilmiöksi, Aki Kallio sanoo.

Yrittäjä Harri Hakalan mielestä harva yrittäjä on kuullutkaan joukkorahoituksesta. Aluksi ajatus joukkorahoituksesta ei houkutellut häntäkään, mutta nyt kampanjan loppuvaiheilla Hakala on tyytyväinen valintaansa.

– Jos yrityksen asiat on kunnossa ja yritys on riittävän mielenkiintoinen, kyllä siihen löytyy sijoittajia.