1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienvenekanava mahdollistaisi Konnekosken entisöinnin

Jos Rautalammilla suunnitteilla oleva pienvenekanava toteutuu, on myös Konnekosken palauttaminen takaisin alkuperäiseen luonnontilaansa mahdollista. Entisöinti tekisi hyvää uhanalaiselle taimenelle.

luonto
Enni-taimen; Enni Rukajärvi // Enni-taimen nimettiin hopeamitalisti Enni Rukajärven kunniaksi.
Oulangan taimen -hanke

Konnekosken ohittavan pienvenekanavan suunnittelu Rautalammilla etenee. Kanavasta tehdyn karkean kustannusarvion mukaan 660-metrinen, yksisulkuinen kanava maksaisi noin viisi miljoonaa euroa. Pienvenekanava on mahdollista toteuttaa myös lyhyempänä, jolloin kustannuksetkin laskisivat.

Lyhyemmän version mallinnus ja kustannusarvio versioidaan talvella, jolloin kanavan käsittelyä jatketaan Etelä-Konneveden kansallispuiston suunnittelun yhteydessä.

– Kansallispuiston perustamisen myötä myös pienvenekavan toteutuminen vaikuttaa mahdolliselta, projektipäällikkö Ulla Anttila toteaa.

Suunnitellun kanavan rakentamisen jälkeen Etelä-Konnevedeltä pääsisi Hankaveteen veneellä. Pienvenekanava lopettaisi Konnekosken veneliikenteen, mikä tekisi hyvää esimerkiksi uhanalaiselle taimenelle.

– Ajatuksena on, että jos kanava saadaan, koski entisöitäisiin ja palautettaisiin takaisin alkuperäiseen luonnontilaansa, Anttila summaa.

Lue seuraavaksi