1. yle.fi
  2. Uutiset

Laskuvarjoharrastuksen suosio pitää pintansa onnettomuuksista huolimatta

Laskuvarjoharrastus koki vakavia takaiskuja tänä vuonna. Vaikka Jämijärven lento-onnettomuus ja kokeneen hyppääjän kuolema Alavudella ovat järkyttäneet harrastajia, hyppykursseille riittää väkeä ainakin Oulun seudulla.

Kotimaan uutiset
ilkka väisänen andreas ebeling hyppyasennossa
Timo Nykyri / Yle

Oululainen Skydive-hyppyseura järjestää kymmenkunta kurssia vuodessa. Väkeä kursseille on riittänyt synkästä hyppyvuodesta huolimatta, yhdistyksen kursseilla hyppää noin 50 vasta-alkajaa vuosittain.

Kursseille tulijat ovat jo perehtyneet aiheeseen ja tuntevat riskit. Siksi viimeaikaiset onnettomuudet eivät ole pelottaneet harrastajia.

– Ainakaan aktiivihyppääjien toimintaan se ei ole vaikuttanut, toteaa Skydive ry:n turvallisuuspäällikkö Mikko Karppinen.

Tapahtumat ovat koskettaneet lajin harrastajia, mutta asialla on myös toinen puoli.

– Ehkä niistä opitaan sitten, toivoo Karppinen.

Riskit ovat hallittavissa

Suomessa hypätään vuosittain yli 40 000 hyppyä. Lajin turvallisuuskulttuuri on hyvällä mallilla ja tilastot kestävät vertailun lähes mihin tahansa rämäpäiseksi koettuun lajiin. Vuosina 1990–2013 maassamme on hypätty lähes 1,2 miljoonaa hyppyä, kuolemaan johtavia onnettomuuksia on ollut 12.

Inhimillisiä virheitä sattuu joskus.

Ajattelin, että jotain jännittävää pitäisi elämässä tehdä.

Andreas Ebeling

– Lajihan on riskialtis, mutta riskejä voidaan hallita kohtuullisen hyvin. Varusteet ja kalusto ovat turvallisia. Kalustosta johtuneita onnettomuuksia ei ole sattunut, toteaa Karppinen.

Skydive kokoontuu Oulunsalossa lentokentän laidalta vuokratussa omakotitalossa. Olohuoneen kattoon on kiinnitetty hyppyvaljaat, niissä roikkuu kaksi kaveria, molemmat ensikertalaisia. He kiemurtelevat valjaissa kuin tuskissaan. Tarkoituksena on harjoitella tilannetta, jossa laskuvarjon narut ovat kierteellä.

Pian sama kaksikko on pihalla, missä ensimmäiset maahantuloharjoitukset hypätään vanhan jakkaran päältä.

– Joskus olen kokeillut benjihyppyä, siitä tuli ajatus. Ehkä siinä on vähän adrenaliinin etsintää. Aika vakavissaan tämä täytyy kuitenkin ottaa, kertoo kaveruksista toinen, Ilkka Väisänen Oulusta.

Vielä jännittävämpää kuin hyppy

Kaverinsa mukaan haastanut Anderas Ebeling palasi kesälomallaan Nummelasta kotikonnuilleen hyppäämään.

– Ajattelin, että jotain jännittävää pitäisi elämässä tehdä. Kesäloma ja Oulussa käymässä, hinnat ovat edulliset, mikäs sen hauskempaa, kertoo ensimmäistä hyppyään odottava Ebeling.

Hyppyäkin jännittävämpi tilanne oli kuitenkin tv- ja radiohaastattelu.

– Kyllä täytyy myöntää, että tuossa äsken kun odotin vuoroa, niin kyllä tämä enemmän jännitti kun hyppääminen, naureskelee Ebeling.

Lue seuraavaksi