Talkooväki uurasti kymmenen vuotta saadakseen museovaunun takaisin raiteille

Karkkila-radan matkustajavaunu palautettiin talkoilla entiseen loistoonsa Jokioisilla. Museorautatieyhdistyksen väki paiski Karkkilan linja-autoaseman pihassa ränstyneen vaunun parissa peräti kymmenen vuotta.

kulttuuri
Kunnostettu matkustajajunanvaunu.
Eeva Hannula / Yle

Hietalahden laivatelakka rakensi Jokioisten museorautatien raiteille päässeen matkustajavaunun liki sata vuotta sitten. Vaunu liikennöi 1960-luvulle asti Hyvinkään-Karkkilan rautatiellä, ja kun tämä rataosuus lakkautettiin, niin vaunu museoitiin ulkosalle osaksi Karkkilan linja-autoaseman eteen jätettyä muistomerkkijunaa.

– Sieltä me sitten saimme vaunun vuonna -93 lahjoituksena Jokioisille, kertoo Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine.

Karkkilan rata oli yksityinen rautatie. Sen raideleveys oli sama kuin Jokioisten rautatiellä. Aikoinaan Kytäjän kartano ja Högforsin valimo yhdessä perustivat oman radan, jotta ihmisiä ja tuotteita pystyttiin liikuttelemaan.

– Paitsi ihmisiä, radalla kulki paljon rautamalmia, valmiita rautatuotteita, mutta myös tukkipuuta ja ilmeisesti myös hiiltä Högforsin valimolle, jotta masuunit saatiin pidettyä kuumina.

Kunnostus kuin salapoliisityötä

Kun valmista vaunua katsoo, ei herkästi tule mieleen, miten paljon työtä kunnostus on vaatinut. Jo pelkästään se, että löytää tiedot siitä, miten vaunu on 100 vuotta sitten rakennettu.

Museorautatieyhdistyksen väki on joutunut käytännössä purkamaan Karkkilassa sateissa ja pakkasissa ränsistyneen vaunun, ja seinien sisältä paljastui alkuperäisiä teknisiä ratkaisuja, joita suunnittelijat 100 vuotta sitten käyttivät.

– Esimerkiksi ratkaisu, jolla aikoinaan estettiin sadeveden pääsy avonaisista ikkunoista vaunun seinien sisään, on ainutlaatuinen, sanoo vaunun entisöinnissä vahvasti mukana ollut Erkki Laaksonen.

– Vaunun lampuista löysimme muutaman vanhan valokuvan, ja niiden perusteella rakensimme uudet kynttilälamput lasista ja kuparista.

Kapearaiteista rautatieperinnettä vaaliva Museorautatieyhdistys on peruskorjannut vaunujen lisäksi eri puolilta Suomea Jokioisille päätyneitä höyryvetureita. Yleisö pääsee ihailemaan kalustoa, ja uuden elämän saanutta Karkkilan matkustajavaunua Minkiön Höyryfestivaaleilla ensi viikonloppuna.