Venäjän media kävi ohjuspuolustukseen

Venäjällä valtiollinen media käy korkean tason informaatiosotaa Venäjän maineen puhdistamiseksi malesialaiskoneen pudottamiseen liittyvässä jutussa. Vain riippumatonta mediaa edustava Novaja Gazeta on esittänyt kriittisiä mielipiteitä.

Alasammuttu matkustajakone
Venäläisiä lehtiä.
Yle

Venäjän valtion media on ryhtynyt aktiivisesti kumoamaan lännessä esitettyjä väitteitä Venäjän osallisuudesta malesialaiskoneen pudottamiseen Itä-Ukrainassa.

Varsinkin tv-kanavat syyttävät Ukrainaa valehtelusta ja Yhdysvaltoja väitteistä, joille ei olisi kanavien mukaan löytynyt mitään todisteita. Median vastaisku perustuu Venäjän puolustusministeriön antamiin tietoihin.

Venäjän media ei ole kommentoinut mitenkään italialaislehden väitettä, jonka mukaan yksi separatisti olisi kertonut, että koneen ampuivat alas kapinalliset ilmeisesti vahingossa.

Venäjän puolustusministeriö tuli julkisuuteen maanantaina ja antoi ymmärtää, että ohjusiskun takana on voinut olla Ukrainan armeija.

Ministeriö esitteli muun muassa satelliittikuvia, joiden mukaan ainakin yksi Ukrainan armeijan BUK -ohjuspuolustusasema olisi ollut lähellä separatistien hallitsemaa aluetta koneen pudottamisen aikana.

Asema olisi ministeriön mukaan heti iskun jälkeen poistettu alueelta.

Lisäksi ministeriö väittää, että malesialaiskoneen lähellä olisi lentänyt Ukrainan SU-25-sotilaskone, josta voi laukaista ohjuksia.

Venäjän mediassa on seikkaperäisesti ammuttu alas kaikki väitteet, joiden mukaan Itä-Ukrainan separatisteilla olisi ollut käytössään Venäjältä tuotuja BUK–ohjuspuolustusasemia saati sitten Venäjän kouluttamia sotilaita niitä käyttämään.

Ukraina on esittänyt videokuvia, joissa yhtä BUK–asemaa kuljetetaan rajan yli takaisin Venäjän puolelle. Venäjän puolustusministeriön ja venäläismedian mukaan video on väärennös. Ministeriön mukaan on osoitettavissa, että kuvauspaikka olisi ollut kuvaushetkellä Ukrainan armeijan eikä separatistien hallussa.

Ministeriö on myös kertonut havainneensa amerikkalaisen vakoilusatelliitin tapahtumapaikalla juuri ennen koneen pudottamista.

Venäjän televisiossa on koko päivän kerrottu, ettei Yhdysvallat olisi itse asiassa kyennyt esittämään minkäänlaisia todisteita siitä, että Venäjä tai separatistit olisivat syyllistyneet matkustajakoneen pudottaneeseen ohjusiskuun.

Korkean tason informaatiosotaa

Median valjastaminen puhdistamaan Venäjän mainetta ei ole Venäjällä epätavallista. Nyt siihen on kuitenkin erityisen suuri syy. On saatava maailma uskomaan, että Venäjällä ei ollut mitään osuutta malesialaiskoneen pudottamiseen.

Venäjän tuki Itä-Ukrainan separatisteille on ajamassa maan hylkiöluokkaan. Länsimaat ovat asettamassa Venäjälle uusia talouspakotteita ja ulkopuoliset uhkat pakottavat Venäjän satsaamaan entistä enemmän puolustukseen.

Sotilaalliseen toimintaan käytetyt varat nousevat lähivuosina 6,8–6,9 prosenttiin Venäjän bruttokansantuotteesta. Samalla varustautuminen alkaa näkyä maan sosiaalisen tilanteen ja elintason heikkenemisenä ja sitä kautta presidentti Vladimir Putinin suosion laskuna.

Tässä tilanteessa presidentti Putin on päättänyt esiintyä mahdollisimman sovittelevana. Hän on vaatinut verenvuodatuksen välitöntä lopettamista Itä-Ukrainassa ja puolueetonta tutkintaa onnettomuudesta.

Putinin sanoin Venäjällä on vain kaksi vaihtoehtoa: joko hyväksyä itäukrainalaisten tuhoaminen tai entistä kovemmat pakotteet.

Venäjällä harvinaisen riippumattoman lehdistön edustajan, Novaja Gazetan mukaan Putinin tilanteen vaikeutta kuvastaa se, että hän kommentoi onnettomuutta Venäjän aikaa kello 01.40 maanantain vastaisena yönä.

Uudenvuoden puhetta lukuun ottamatta mikään syy, ei edes joku viime vuosina Venäjällä tapahtuneista lukuisista suuronnettomuuksista ole ollut niin tärkeä, että Putin olisi katsonut aiheelliseksi lähestyä sen takia kansakuntaa keskellä yötä, kirjoittaa Novaja Gazetan toimittaja Julia Latynina.

Mutta puhe ei Latyninan mukaan ollutkaan tarkoitettu venäläisille, vaan amerikkalaisille. Washingtonissa oli silloin päivä.