Vipattava tanssijalka hyytyy helteellä

Kylmä alkukesä verotti kävijöitä kesätapahtumista, mutta tanssilavoilla viileys ei tahtia haitannut. Kolean kelin sijaan satunnaiset tanssijat kaihtavat tukalaa hellettä.

ilmiöt
Tanssit Kuikan lavalla
Elina Kinos / Yle

Kun lämpömittari kipuaa yli 30 asteen, oma mökkiranta päihittää helposti hikisen tanssilavan.

– Tanssikansa jaksaa, mutta tavalliset ihmiset, jotka käyvät tansseissa lähinnä loma-aikaan pari kolme kertaa, niin heidän kohdallaan helteet vaikuttavat siihen, että viitsitäänkö sieltä mökiltä lähteä vai ei. Kaikista paras sää olisi semmoinen leppoisan lämmin, silloin ihmiset viitsivät lähteä, kertoo Kyösti Orrainen Savion lavalta.

Laukaan Lievestuoreella sijaitsevalla Savion lavalla tanssitaan toukokuulta elokuun loppuun. Heinäkuussa tansseja on kaksi kertaa viikossa. Tähän saakka kävijöitä on ollut edellisvuosien tapaan.

– Ehkä jonkin sortin katoa on käynyt, mutta säätä siitä ei voi syyttää eli kesäkuun kolea sää ei kävijöissä näkynyt, Orrainen sanoo.

Reilun 30 kilometrin päässä Kuikan lavalla Jyväskylän Tikkakoskella kesäkuun koleus näkyi, mutta vain baarissa.

– Yleisöä koleus ei verottanut, mutta baarimyyntiä kyllä. Kun ei tullut lämmin ja hiki, niin virvoittavaa juomaa ei tarvittu. Sen sijaan kahvin kulutus kasvoi, Jari Colliander Kuikan lavalta kertoo.

"Jos ei olla tanssin hurmaamia, mennään mieluummin festareille"

Säätä suurempaa taistoa tanssilavoilla käydään muita kesätapahtumia vastaan. Etenkin suuret festivaalit verottavat lavalta väkeä.

– Kesätapahtumien vaikutus on alkanut näkyä selvästi tässä muutaman vuoden sisällä. Festivaalit vievät kävijöitä etenkin juhannukselta, Kyösti Orrainen arvioi.

Monet iskelmäartistit esiintyvät nykyään myös festivaaleilla.

– Ja jos nyt ei olla aivan tanssin hurmaamia, niin mieluummin mennään festareille katsomaan artistia kuin tullaan tanssilavalle, Orrainen toteaa.

Vaikka tanssilavan suosioon vaikuttaa niin sijainti kuin puitteet, esiintyjällä on edelleen iso merkitys. Satunnaiset tanssijat tulevat tähtien perässä, mutta harrastajat arvostavat ennen kaikkea hyvää tahdittajaa.

– Tavallinen tanssikansa haluaa yleensä tanssia ei niin huippujen, mutta kuitenkin suosittujen artistien mukana, Jari Colliander kertoo.

Pohjanmaan tanssittaja ei välttämättä toimi Keski-Suomessa

Suosituista esiintyjistä käydään yhtä kovaa kilpailua kuin yleisöstä.

Pitää olla ennustajan taitoja, jotta osaa varata ne, jotka vuoden päästä vetävät hyvin väkeä.

Jari Colliander

– Ostot pitää tehdä suurin piirtein puolitoista vuotta aikaisemmin, jotta huvipaikalle saa suosittuja artisteja. Pitää olla ennustajan taitoja, jotta osaa varata ne, jotka vuoden päästä vetävät hyvin väkeä, Jari Colliander miettii.

Lisäksi on tunnettava oma kotikenttä. Se mikä tanssittaa Pohjanmaalla ei välttämättä toimi Keski-Suomessa.

– Joku artisti voi vetää toisaalla tanssijoita sata- jopa tuhatmäärin, mutta meillä väkeä ei sitten olekaan. Niinkin on joskus käynyt, Kyösti Orrainen kertoo.