1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Kesän lämpöennätys taas rikki – myös yö oli hyvin lämmin

Tänään on ollut hyvin lämmintä koko maassa. Myös kulunut yö oli lämmin ja monin paikoin ylitettiin jopa trooppisen yön rajana pidetty 20 asteen lukema.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kesän toistaiseksi lämpimin paikka on Mustasaaren Valassaarilla. Siellä mitattiin tänään iltapäivällä 31,4 asteen lämpötila.

Kesän edellinen ennätys, 31,2 astetta mitattiin eilen maanantaina Rovaniemellä. Tänään samaan lukemaan päästiin Kouvolan Anjalassa ja Porvoon Harabackassa.

Myös monilla muilla Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla on tänään ylletty yli 30 lämpöasteen lukemiin.

Lopulliset lukemat varmistuvat vielä tänään iltapäivän ja illan kuluessa.

Yö monin paikoin trooppinen

Ennätyslämpimän päivän lisäksi viime yö oli kesän kuumin ja monin paikoin yllettiin jopa trooppisen yön rajan yläpuolelle.

Lämpimintä oli Rantasalmen Rukkasluodon havaintoasemalla. Siellä mitattiin yöllä peräti 21,7 asteen lukema, kun trooppisen yön raja on 20 astetta.

Raja ylittyi myös Raahessa Nahkiaisen asemalla, jossa mittari kipusi 21,1 asteeseen. Liki samaan yllettiin Maalahden Strömmingsbådanissa, jossa lukema oli 20,9 astetta.

Trooppisen yön raja ylitettiin tai sitä hätyyteltiin varsinkin rannikkoasemilla ja muutamilla sisävesistöjen havaintoasemilla.

Kuivilla alueilla jäätiin monin paikoin alle kymmeneen asteeseen. Esimerkiksi Utsjoella Nuorgamissa oli yöllä vain 8,3 astetta ja Halsualla Keski-Pohjanmaalla 9,3 astetta.