Punainen Risti: Ukrainassa käydään sisällissotaa – Donetskissa taas verisiä taisteluita

Ukrainan konfliktin julistaminen virallisesti sisällissodaksi tarkoittaa, että osapuolia voitaisiin mahdollisesti haastaa kansainvälisiin tuomioistuimiin sotarikoksista. Punainen Risti on erityisen huolissaan siviiliuhreista.

Ulkomaat
Nainen katsoi pommitusten tuhoja talonsa edessä Maryinkan kylässä, Donetskin lähellä lauantaina.
Nainen katsoi pommitusten tuhoja talonsa edessä Maryinkan kylässä, Donetskin lähellä lauantaina.Dominique Faget / AFP / Lehtikuva

Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea ICRC sanoo pitävänsä Ukrainan kriisiä nyt sisällissotana. ICRC vaatii lausunnossaan sodan molempia osapuolia kunnioittamaan kansainvälisiä lakeja.

Virallinen sisällissotastatus tarkoittaa muun muassa sitä, että sekä hallituksen joukkojen että separatistien edustajia voitaisiin syyttää kansainvälisissä sotarikostuomioistuimissa. ICRC vaati, että osapuolet noudattaisivat Geneven sopimusta ja suojelisivat siviilejä.

Yli kymmenen kuollut

Samaan aikaan Itä-Ukrainassa taistelut ovat jatkuneet osapuolten välillä rajuina. Donetskin alueella ainakin 11 ihmistä on kuollut, sanoo paikallishallinto. Lisäksi useita on haavoittunut.

Ukrainan hallituksen joukot ovat saaneet keskiviikkona päivällä Donetskin lentokentän haltuunsa ja saavuttaneet kaupungin laitamat. Kaupungin keskusta on kuitenkin yhä separatistien hallussa. Ukrainan armeijan mukaan separatistien taistelujoukot perääntyivät kiireesti keskemmälle kaupunkia, jossa on muun muassa kaivettu taisteluhautoja Donetskin yliopiston lähelle. Kapinalliset ovat vahvistaneet, että hallituksen joukot murtautuivat läpi.

Jo keskiviikon vastaisena yönä Donetskissa käytiin taisteluita, joita paikalliset kutsuivat erityisen rajuiksi. Kovia taisteluita on käyty viikonlopusta saakka.

Lisäksi Donetskissa sijaitsevaan kemiantehtaaseen on osunut tykinammus ja se syttyi yöllä tuleen. Paloa sammutettiin vielä aamulla. Myös sähköt ovat paikoin poikki, mikä saattaa haitata muun muassa paikallisen koksivoimalan toimintaa. Viranomaiset pelkäävät ympäristökatastrofia. Samoin vedenjakelussa on ollut ongelmia paikoin.

Luhanskin alueella puolestaan ainakin kolme ihmistä on kuollut ja kymmenen haavoittunut sekä kymmeniä asuinrakennuksia vaurioitunut, kertoi paikallishallinto.

Separatistit kertoivat saaneet Lisitšanskin kaupungin uudelleen haltuunsa. Separatistit vetäytyivät kaupungista tiistaina hallituksen rajun tulituksen vuoksi.

Donetskin alueella on kuollut ainakin 432 ihmistä sitten huhtikuun, jolloin levottomuudet alkoivat, laskee paikallishallinto. Yli tuhat on haavoittunut. Kuolleista 36 on naisia ja kuusi lapsia. Kokonaisuhrimäärää Itä-Ukrainan taisteluista on ollut vaikea saada.

Brittitoimittaja kateissa

Venäläinen televisiokanava RT kertoo sen brittitoimittajan olevan kateissa Donetskin alueella. RT sanoo verkkosivullaan, että se ei ole saanut yhteyttä avustajaansa Graham Phillipsiin sitten aamuyön keskiviikkona.

Viimeisten tietojen mukaan Phillips olisi ollut Donetskin lentokentän lähellä raportoimassa taisteluista. Viimeinen tekstiviesti, jossa sanottiin "kaikki on hyvin", on lähetetty RT:lle kahdelta aamuyöllä.

RT sanoo lausunnossaan varoittaneensa Phillipsiä menemästä lentokentälle, koska siellä on "erittäin vaarallista". Sosiaalisen median mukaan Phillips olisi kuitenkin mennyt sinne, RT lisää.

Phillipsin viimeisimmässä, myöhään tiistaina lähetetyssä Twitter-viestissä sanotaan, että "On ollut raskasta tulitusta ja olen Donetskin lentokentällä, jossa näyttää tulevan aktiivinen yö".

Ukrainan viranomaiset pidättivät Phillipsin muutamaksi päiväksi toukokuussa kuulustellakseen häntä RT:lle työskentelemisestä. RT, aiemmin Russia Today, on Kreml-mielinen kanava.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass