Tutkimus: Parasetamoli ei auta selkäkipuun lumelääkkeitä enempää

Tutkijoiden mukaan tulos herättää kysymyksiä siitä, miksi parasetamolia suositellaan lääkkeeksi alaselän kipuun.

tiede

Laajan australialaistutkimuksen mukaan suosittu kipulääke parasetamoli ei nopeuta alaselän kivun paranemista tai vähennä kipua sen enempää kuin lumelääkkeet.

– Meidän on otettava uuteen harkintaan yleinen suositus antaa parasetamolia ensimmäisenä hoitona, tutkimusta johtanut Christopher Williams Sydneyn yliopistosta sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tutkimus julkaistiin torstaina Lancet-lehdessä, joka on arvostettu lääketieteellinen julkaisu. Tutkimukseen osallistui 1 652 Sydneyssä asuvaa, akuutista alaselän kivusta kärsivää henkilöä, joille määrättiin joko enimmillään kuukauden parasetamolikuuri tai lumelääkkeitä.

Parasetamolia ja lumelääkkeitä saaneiden henkilöiden välillä ei huomattu eroa siinä, montako päivää paraneminen vei. Parasetamolilla ei myöskään ollut vaikutusta potilaiden toimintakykyyn, yöuniin tai elämänlaatuun eikä se auttanut lieventämään kipua lyhytaikaisesti.

Tutkimuksen tekoon osallistunut Sydneyn yliopiston apulaisprofessori Christine Lin sanoi, että tutkijoilla ei ole toistaiseksi hyvää käsitystä siitä, miksi parasetamoli ei auta selkäkipuun. Hänen mukaansa on todisteita siitä, että parasetamoli tepsii esimerkiksi päänsärkyyn, hammassärkyyn ja leikkausten jälkeiseen kipuun.

– Tämä tutkimus osoittaa, että selkäkivun syntymekanismit ovat todennäköisesti erilaisia kuin muissa kiputiloissa, ja tämä on alue, jota meidän täytyy tutkia lisää, Lin sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters