1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuhansia häirikkölintuja halutaan tappaa Uudellamaalla

Ongelmalintujen tappamiseen myönnettyjen poikkeuslupien määrä on samansuuruinen viime vuosiin verrattuna, arvioi Suomen riistakeskus.

Kotimaan uutiset
Ammuttuja räkättirastaita
Helmi Nykänen / Yle

Uudellamaalla on myönnetty kevään ja kesän aikana poikkeuslupia yli 10 000 ongelmalinnun tappamiseen. Poikkeuslupia on myönnetty etenkin lokkilajeille, harmaavarikselle, harakalle ja räkättirastaalle. Riistalinnuista erityisesti sepelkyyhkylle on myönnetty poikkeuslupia.

– Nämä lintulajit ovat aiheuttaneet edellisinäkin vuosina ihan reilusti vahinkoja, kertoo riistasuunnittelija Antti Piironen Suomen riistakeskuksesta.

Myönnettyjen poikkeuslupien määrä on samansuuruinen aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Uudenmaan mittakaavassa poikkeuslupia on myönnetty aika normaali määrä. En usko, että tilanne olisi mitenkään kärjistynyt viime vuosina, Piironen sanoo.

Poikkeuslupia myönnetään vakavien vahinkojen ehkäisemiseksi, jos vahinkoja ei voida ehkäistä millään muulla tavalla. Vahinkoja voi aiheutua esimerkiksi viljelyksille, ihmisten terveydelle tai muulle eläimistölle. Etenkin räkättirastaiden aiheuttamat tuhot marjaviljelmille ovat olleet merkittävät viime vuosina.

Lue seuraavaksi