"Teräsrakenteiden tilaukset keskittyvät muutamille yrityksille" - laatumerkintöjä vain harvalla

Uudet laatumerkintävaatimukset keskittävät kantavien teräsrakenteiden valmistuksen muutamille yrityksille Pohjois-Karjalassa, arvioi Teknologiateollisuuden asiantuntija. Kantavia teräsrakenteita valmistavilta yrityksiltä on vaadittu heinäkuun alusta alkaen tuotannon laadusta kertovaa CE-merkintää.

Talon teräsrakenteet
Sinihohtoinen hitsausvalo ja kipinöitä.
YLE Pohjanmaa

Vain muutamat pohjoiskarjalaiset metallialan yritykset ovat hakeneet kantavilta teräsrakenteilta vaadittavaa laatumerkintää tuotteilleen. Teknologiateollisuus -yhdistyksen Itä-Suomen alueyksikön asiantuntija Esa Näätänen arvioi, että päätyönään kantavia teräsrakenteita tekevät yritykset ovat käyneet prosessin läpi ja hankkineet tuotannon laadusta kertovan CE-merkinnän.

Muita konepajoilta merkinnät puuttunevat edelleen. Näätäsen mukaan laatujärjestelmän hankkiminen koetaan raskaaksi, minkä vuoksi konepajoissa, joissa valmistetaan pääasiassa muita tuotteita, laatumerkintä on usein jätetty hakematta.

– Harvat laatumerkinnät keskittävät muun muassa portaissa ja kaiteissa käytettyjen kantavien teräsrakenteiden tilauksia vain muutamiin yrityksiin, kun niitä aiemmin saatettiin tehdä sivutöinä pajassa kuin pajassa, josta vain tarvittavat työvälineet löytyivät, Näätänen arvioi.

Kantavia teräsrakenteita valmistavilta yrityksiltä on vaadittu tuotannon laadusta kertova CE-merkintä heinäkuun alusta alkaen. Valtakunnallisesti sertifikaatin on hankkinut arviolta vajaat pari sataa yritystä, kun se vaadittaisiin noin tuhannelta metallifirmalta.