1. yle.fi
  2. Uutiset

Keski-Afrikan tasavallassa solmittiin tulitauko

Muslimikapinalliset ja kristityt yrittävät päättää jo yli vuoden jatkuneet väkivaltaisuudet.

Ulkomaat

Väkivallan kierre Keski-Afrikan tasavallassa alkoi maaliskuussa 2013, kun maan pohjoisosan muslimit muodostivat niin sanotun Seleka-liikkeen ja syöksivät vallasta pitkäaikaisen presidentin François Bozizén.

Kristittyjen aseelliset, anti-balaka-ryhmät vastasivat kostotoimilla, johon myöhemmin ryhtyivät myös kristityt siviilit.

Keskiviikkona Seleka-kapinalliset ja anti-balakat allekirjoittivat tulitaukosopimuksen. Neuvotteluja käytiin Kongon presidentin Denis Sassou-Nquesson johdolla maan pääkaupungissa Brazzavillessä.

Sopuun päästiin sen jälkeen, kun selekat luopuivat vaatimuksestaan maan kahtiajaosta muslimijohtoiseen pohjoiseen ja kristittyjen etelään.

Sopimus allekirjoitettiin kolme päivää kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Keski-Afrikan tasavallan väkivaltaisuuksissa on kuollut tuhansia ihmisiä ja noin miljoona on joutunut jättämään kotinsa.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti huhtikuussa niin kutsuttujen Minusca-rauhanturvajoukkojen lähettämisestä levottomaan Keski-Afrikan tasavaltaan. Minusca-joukkoihin kuuluu jopa 10 000 sotilasta ja noin 2 000 poliisia.

Nämä YK-joukot saadaan Keski-Afrikkaan vasta syyskuun puolivälissä. Keski-Afrikan tasavallassa on jo noin 2 000 ranskalaista sotilasta ja 6 000 Afrikan unionin rauhanturvaajaa.

Suomi osallistuu 25 sotilaalla Euroopan unionin kriisinhallintaoperaatioon Keski-Afrikan tasavallassa. Suomalaissotilaat saapuivat Keski-Afrikan tasavaltaan toukokuussa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi