Asiantuntijat eivät usko asekieltoon Venäjälle

Venäjää ei todennäköisesti aseteta aseidenvientikieltoon. Ylen aamu-tv:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan aseiden viennin täyskielto ei ole todennäköinen taloudellisista syistä.

Ylen aamu
Markku Kivinen ja Elli Kytömäki
Markku Kivinen ja Elli Kytömäki

Venäjää ei todennäköisesti tulla asettamaan täydelliseen aseidenvientikieltoon, arvioivat Ylen aamu-tv:n haastattelemat asekaupan asiantuntijat.

EU:n ulkoministerit keskustelivat tiistaina Brysselissä Venäjän vastaisista pakotteista. Asevientikieltoa Venäjälle ei tullut, eikä todennäköisesti tulekaan, arvioi brittiläisen Chatham House -tutkimuslaitoksen asekaupan asiantuntija Elli Kytömäki. Esimerkiksi Ranskalla on Venäjän kanssa sopimuksia asekaupoista.

– Asekauppaa käytetään vahvasti ulkopolitiikan välineen ja siihen liittyy vahvasti tietyissä maissa taloudellisia intressejä, mikä tekee kokonaiskuvan hyvin monimutkaiseksi. EU:ssa tällaiset mahdolliset pakotteet pitäisi kaikkien jäsenmaiden hyväksyä yhteisellä päätöksellä, joten itse en pidä todennäköisenä mitään varsinaista asevientikieltoa, Kytömäki arvioi.

Myöskään Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ei usko Venäjään kohdistuvaan asekaupan saartoon. Kivinen muistuttaa, että vaikka Venäjä on suuri aseiden viejä, ei sillä ole huipputeknologisten aseiden tuotantoa. Mahdollinen saarto pakottaisi Kivisen mukaan Venäjän etsimään uusia keinoja uuden aseteknologian saamiseksi.

– Jos se ei ole mahdollista lännestä, Venäjä tietysti hakee vaihtoehtoisia markkinoita muualta. Venäjällä ei ole hirveän paljon satsattu omaan teollisuuteen, mutta jos tällainen kokonaisvaltainen vastakkainasettelu lännen kanssa tulee, niin silloin kyllä myös omaan aseteollisuuteen pannaan entistä enemmän investointeja, Kivinen arvioi.