Puolentoista tunnin ruuhka hyydytti autoilijat Kallansilloilla – urakoitsija teki työt poikkeusluvalla

Urakkaehdoissa ruuhka-aikaiset päällystystyöt on kielletty Kallansilloilla. Tällä kertaa työhön oli kuitenkin saatu lupa Liikennevirastosta. Tarkoituksena oli saada liikennehaittaa aiheuttava urakka mahdollisimman nopeasti pois alta.

urakkatyö
Rekka ajaa moottoritiellä.
Antti Karhunen / Yle

Kallansilloilla pahat ruuhkat keskiviikkona aiheuttaneisiin asfaltointitöihin oli saatu poikkeuslupa Liikennevirastolta. Viraston edustaja antoi urakoitsijalle, Lemminkäinen Infralle, luvan poiketa urakkasopimuksen ehdoista. Niiden mukaan liikenteen pysäyttäminen ja haittaaminen on kielletty arkisin aamu- ja iltapäiväruuhkan aikaan.

Asfaltointityö jatkui eilen myös iltapäiväruuhka-ajan, kello 14.30–17.00 välisen ajan. Siilinjärven ymäristösuojelupäällikkö Arja Saarelainen ehtikin torstaiaamuna ihmetellä ristiriitaa urakkaehtojen ja urakoitsijan toiminnan välillä. Urakoitsija TYL Kalsiumin vastaavan työnjohtajan Seppo Alaluusuan mukaan töihin oli kuitenkin saatu suullinen lupa Liikennevirastolta.

Yleensä päällystystyöt tehdään öisin, mutta eiliselle työlle Räimän asfalttiasemalla urakoitsijalla ei ollut yötyölupaa. Alaluusuan mukaan työt haluttiin tehdä nyt nopeasti yhden päivän aikana, jotta häiriö saataisiin mahdollisimman lyhytaikaiseksi.

– Jos olisimme keskeyttäneet työn vähän väliä, siihen olisi mennyt jopa neljä päivää.

Yötöihin urakoitsija sai luvan kahdeksi viikoksi, mutta aika ei riittänyt kaikkiin töihin. Uuden luvan saaminen olisi kestänyt viikkoja, sillä ympäristönsuojelulain mukaan hakemuksesta on tiedotettava kuuluttamalla vähintään 30 päivän ajan.

Asfaltointityö aiheutti moottoritielle iltapäivällä jopa kuuden kilometrin jonot, ja venytti Kuopion ja Siilinjärven välisen matka-ajan yli puoleentoista tuntiin. Muun muassa moottoritien rampit olivat tukossa ja myös monet lähitiet ruuhkautuivat pahasti.