Keskustan Sipilä: Jäljelle jäänyt Nokia pärjää kyllä

Nokian tulos on esimerkki siitä, että suomalaisella osaamisella pärjätään, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi Ylen Ykkösaamussa. Hänen mielestään Suomessa on oltava myös vastedes suomalaisten omistamia "veturiyrityksiä".

Kotimaa
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.Yle

Matkapuhelimistaan luopunut, jäljelle jäänyt Nokia pärjää kyllä, uskoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

– Tämä matkapuhelinyksikkö tekee edelleen tappiota, niin kuin Microsoftin osavuosikatsauksesta saatiin nähdä. Varmaan se (matkapuhelinliiketoiminnan myyminen Microsoftille) on Nokian kannalta jatkossa hyvä asia, Sipilä sanoo.

Hän kommentoi Nokian osavuosikatsausta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Sipilän mukaan Nokian tulos on esimerkki siitä, että suomalaisella osaamisella pärjätään. Hän toivoo, että Suomessa on myös vastedes suomalaisessa omistuksessa olevia "veturiyrityksiä".

Yhdysvaltalainen Broadcom kertoi keskiviikkona irtisanovansa lähes 600 työntekijäänsä Suomessa. Heistä oululaisia on 430.

– Nämä Oulun yksiköt ovat ajautuneet kaukana olleen emoyhtiön tuotekehitysyksiköksi. Ne ovat olleet huippuosaajia ja hyviä sellaisia, mutta kun ollaan kaukana emosta ja toiminnan pisteestä, tämmöisiä päätöksiä on valitettavan helppo tehdä. Vedetään rakseja yli, Sipilä sanoi ja viittasi Broadcomin lisäksi viimeviikkoiseen Microsoftin irtisanomisuutiseen.

Sipilän mielestä irtisanomisuhan alla olevia ihmisiä olisi kannustettava perustamaan uusia yrityksiä.

Samoilla linjoilla oli Ykkösaamun haastattelema työministeri Lauri Ihalainen (sd.).

– Täytyy muistaa, ettei tule liian synkkä kuva Suomen tulevaisuudesta. Meillä on metsäteollisuudessa tulossa paljon hienoja asioita, meillä on teknologiateollisuudessa paljon uusia mahdollisuuksia.

– Olen aivan varma siitä, että ICT-sektori tulee Suomessa olemaan vahva jatkossakin. Tulee uutta yrittäjyyttä. Meillä on kovaa osaamista, ja Oulussakin ajatellaan, että tämä on mahdollista. Sen takia siellä tarvitaan paikallinen selviytymisohjelma, Ihalainen sanoo.