Analyytikko: Networks Nokian tuloksen valopilkku

Nokia-analyytikko Mikael Rautanen arvioi verkkolaitemarkkinan piristymisen tukevan jatkossa Nokiaa. Rautasen mukaan Nokialla on nyt kolme vahvaa liiketoimintaa, joilla on positiiviset näkymät.

Kotimaa

Matkapuhelinliiketoiminnasta luopuneen "uuden Nokian" tulevaisuus näyttää valoisalta, Inderes Osaketutkimuksen Nokia-analyytikko Mikael Rautanen arvioi. Nokia teki vuoden toisella neljänneksellä 284 miljoonan euron tuloksen 2 942 miljoonan euron liikevaihdolla.

– Nyt Nokialla on kolme vahvaa liiketoimintaa, ja on pystytty todistamaan, että kaikki liiketoiminnat ovat terveitä ja niillä on positiiviset näkymät.

Tulosjulkistuksen suurin valopilkku oli Rautasen mukaan verkkoliiketoiminta Networks, joka teki odotuksia paremman tuloksen ja nosti arviotaan kannattavuutensa kehityksestä. Patenttisalkku Technologies jauhaa tasaista tulosta, ja kartta- paikkatietoliiketoiminta HERE on Nokian tulevaisuuden kasvulupaus, Rautanen luonnehtii.

– Verkkolaitemarkkinan piristyminen alkaa nyt tukemaan Nokiaa ja vuoden toisella puoliskolla liiketoiminta tulee pääsemään liikevaihdon kasvu-uralle, hän ennakoi.

Nokian vahvuutena Rautanen nostaa esille yhtiön suuren, 6,5 miljardin euron kassan. Hän arvioi Nokian tekevän jatkossa "todennäköisesti vähän pienempiä" yritysostoja, joilla täydennetään yhtiön liiketoimintaa ja haetaan uusia kasvumahdollisuuksia.

Vahvan kassa avulla Nokia on Rautasen mukaan hyvissä asemissa kilpailussa verkkomarkkinoilla. Verkkoliiketoiminnan hän odottaa keskittyvän yhä enemmän muutaman ison toimijan käsiin, joista Nokia on yksi.

– Nokialla hyvät edellytykset tehdä verkkopuolella ostoja, joilla haetaan suurempaa markkinaosuutta ja vahvempaa markkina-asemaa.

Verkkoliiketoimintaan nojaavaa Nokiaa on katsottava useiden vuosien aikajänteellä, kun matkapuhelintoiminnassa yksi hittituote saattoi kääntää yhtiön suunnan. Uusi Nokia onkin riskiprofiililtaan vanhaan verrattuna täysin erilainen, Rautanen sanoo.

– Tietyllä tapaa tylsempi ja vakaampi yhtiö Nokiasta on tullut.