Kansalaisuushakemusten määrä kasvoi viime vuodesta huomattavasti

Hakemuksia oli alkuvuonna lähes 1 700 viimevuotista enemmän. Eniten kansalaisuushakemuksia jättivät venäläiset, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Kotimaa

Kansalaisuushakemusten määrä kasvoi alkuvuonna huomattavasti, tiedottaa Maahanmuuttovirasto.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomen kansalaisuutta haki tammi–kesäkuussa 6 476 ihmistä, mikä on lähes 1 700 hakemusta eli 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Alkuvuonna 2013 Suomen kansalaisuutta haki 4 806 ihmistä.

Eniten hakemuksia eli 1 227 hakemusta jättivät venäläiset. Toiseksi eniten hakemuksia oli somalialaisilla (1 162 hakemusta) ja kolmanneksi eniten irakilaisilla (603 hakemusta).

Suomen kansalaisuuksia myönnettiin alkuvuonna 3 931 hakijalle. Vuosi sitten kansalaisuuden sai 4 202 ihmistä.

Hakemusten käsittelyajat lyhenivät viime vuodesta. Tammi–kesäkuussa hakemukset käsiteltiin keskimäärin 217 vuorokaudessa, kun vuotta aiemmin keskimääräinen käsittelyaika oli 351 vuorokautta.

Maahanmuuttoviraston mukaan tietyt hakemusten käsittelyyn liittyvät tehtävät ovat siirtyneet poliisilta Maahanmuuttovirastolle. Siksi hakemukset saapuvat virastoon aiempaa nopeammin, Maahanmuuttovirasto toteaa tiedotteessaan.

Juttua korjattu kello 11:00: Aluksi kerrottiin, että Suomen kansalaisuutta haki alkuvuonna 6 103 ihmistä ja vuotta aiemmin 4 340 ihmistä. Maahanmuuttovirasto täsmentää uudessa tiedotteessaan, että Suomen kansalaisuutta haki yhteensä 6 476 henkilöä ja vuosi sitten 4 806, kun määrässä huomioidaan sekä kansalaisuushakemukset että -ilmoitukset. Tietyt erityisryhmät, kuten Suomen entiset kansalaiset, voivat hakea kansalaisuutta ilmoituksella.