1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Norjassa välitön terrori-iskun uhka" – vaikuttaa myös Suomen rajan valvontaan

Norjan turvallisuuspoliisi kertoo, että syyrialaiseen ryhmittymään kytkeytyvillä henkilöillä on suunnitelma iskun tekemiseksi. Tiedossa ei ole, mihin uhka kohdistuu. Vartiointia tehostetaan myös Suomen-vastaisella rajalla.

Ulkomaat
Anders Anundsen, Benedicte Bjørland ja Vidar Refvik.
Oikeusministeri Anders Anundsen, PST:n päällikkö Benedicte Bjørland ja poliisipäällikkö Vidar Refvik isku-uhkaa koskevassa tiedotustilaisuudessa torstaina 24. heinäkuuta 2014.Heiko Junge / EPA

Norjassa on välitön terroristi-iskun uhka, kertoo uutistoimisto AFP. Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi, että uhka on konkreettinen. Tarkempia tietoja siitä, mihin mahdollinen uhka kohdistuu, ei toistaiseksi ole.

Pohjoisnorjalaisen Finnmarkin läänin poliisimestari Morten Daae kertoo NRK:lle, että muun muassa Suomen vastaisen rajan valvontaa tullaan tehostamaan. Lisäksi lomalla olevia poliiseja on määrätty keskeyttämään lomansa, ja lentokenttäpoliisit on aseistettu. Oslon lentokenttä ei NRK:n mukaan kertonut muuttaneensa toimia uhkan takia.

Poliisi ohjaa maan julkista liikennettä, mutta paikalliset kulkuvälineet liikennöivät toistaiseksi normaalisti. Terrori-iskun uhka ei ole korottanut Norjan armeijan valmiustasoa.

"Tieto tuli yhteistyökumppanilta"

Norjan turvallisuuspoliisin PST:n päällikkö Benedicte Bjørland kertoo, että turvallisuuspoliisi on saanut mahdollisesta iskusta "luotettavaa tietoa" ulkomaiselta yhteistyökumppanilta. Tiedon mukaan jonkinlainen hyökkäys olisi tapahtumassa "päivien sisällä".

– Oli epäselvää, mikä iskun kohde olisi, Bjørland sanoo.

Turvallisuuspoliisin saaman informaation mukaan suunnitelman tekemiseen liittyy Syyriassa taisteluihin osallistunut ryhmittymä. Bjørlandin mukaan on epävarmaa, onko ryhmässä Norjan kansalaisia tai ovatko epäillyt tällä hetkellä Norjassa.

– Olemme tilanteessa, jossa Norjaa vastaan on konkreettinen uhka. Siksi olemme valmistelleet toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on vastata uhkaan, sanoi Norjan oikeusministeri Anders Anundsen tiedotustilaisuudessa.

Norjan turvallisuuspoliisi PST arvioi viime kuussa, että noin 50 ihmistä on matkustanut Norjasta Syyriaan taistelemaan. Noin puolet heistä on palannut Norjaan.

Yle Uutiset seuraa tilannetta ja päivittää uutista jatkuvasti.

Lue seuraavaksi