Ukkosen aiheuttama hävitys ja pelko muistetaan pitkään

Yle Tampere pyysi ihmisten kokemuksia ukkosesta. Lukijat kertoivat tarinoita muun muassa tuhoutuneista sähkölaitteista ja ukkosen pelkäämisestä. Joillekin ukkonen oli tehnyt ulkomaanmatkasta ikimuistoisen.

Kotimaa
Salamoita Helsingin Vuosaaren täyttömäeltä kuvattuna.
Toni Hellinen / Yle

Ukkonen rikkoo paikkoja, pelottaa, mutta myös näyttää komealta. Pyysimme Yle Uutisten nettisivuilla ihmisten kokemuksia ukkosesta.

Lukijat kertoivat tarinoita muun muassa savuavista modeemeista, vilkkuvista televisioista ja komeista salamoista Manhattanilla.

Kerran pamaus kipinöineen pelästytti lapsenvahtina olleen äitini. Olohuoneen nurkassa savusi modeemi, joka oli jäänyt kiinni seinään. Tapaus puhutti pitkään, mutta onneksi kenellekään ei käynyt mitään, kertoo nimimerkki Helle-Elli.

Meillä pamahti viikko sitten televisio. Oli sen verran raju ilma. Ensin luulin, ettei sen mikään ole, kun telkkariin tuli ihan normaalisti sininen valo. Mutta kun laitoin sen päälle, oranssi ja sininen vilkkui vuorotellen. Soitin kodinkoneliikkeeseen, jossa sanottiin, ettei kannata korjata, kirjoittaa Sirpale.

Myös ukkosen pelkäämisestä ja pelon voittamisesta kerrottiin.

Meillä on suvussa pitkät perinteet pelätä ukkosta. Mummolla oli tapana lähteä soutamaan saaresta mantereelle, jos ukonilma alkoi nousta. Hän uskoi, että saari kerää salamoita. Äitini oli saanut pelkotartunnan ja meni ukkosella aina peiton alle. Isä huolehti siitä, että pelkäämisen ketju katkesi, sillä hän teki meille lapsille ukkosesta ja äidin pelkäämisesta huumoria. Salaman iskeminen pelottaa siis yhtä paljon kuin lottovoiton osuminen kohdalle, kertoo nimimerkki Kesäsade.

Jotkut kertoivat, miten olivat joutuneet ukkosmyrskyn silmään ulkomaanmatkalla.

Elämäni ukkosen olen kokenut Manhattanilla. Ei ikinä uskoisi, että kaiken sen metelin ja valonvälkkeen yli havaitsisi edes ukkosta, mutta toisin kävi. Koko taivas pimeni, vettä satoi kaatamalla ja komeat salamat peittosivat neonvalojen välkkeen mennen tullen, kirjoittaa Matkailija.

Perheemme henki oli noin 30 vuotta sitten hiuskarvan varassa ollessamme kesämatkalla omalla autolla. Jugoslaviassa leirintäalueella puhkesi yllättäen ihan valtaisa ukkosmyrsky mökkien kattoja lenteli irti, ikivanhat puut kaatuivat juuret pystyssä teiden poikki - onneksi majoituimme sille puolelle leirintäaluetta, johon eivät puut kaatuneet mökkien päälle, kirjoittaa nimimerkki Jugoslavian myrsky.