Lieksalaisia Muumi-kenkiä löytyy kohta Japanin tavarataloista

Pohjois-Karjalan Lieksassa kenkiä ompeleva Reino ja Aino Kotikenkä on solminut merkittävän sopimuksen Japanin markkinoille. Muumiaiheisia tossuja toimitetaan maahan aluksi muutaman tuhannen kappaleen erä.

Kotimaa
Reino ja Aino Kotikengän ompelimon työntekijöitä Lieksassa
Reinoja ja Ainoja valmistavassa Lieksan tehtaassa on lomautuksia. Yle / Lasse Laitinen

Kengät ovat osa suurempaa Suomi-aiheista tuote-erää, joilla odotetaan olevan kysyntää maan markkinoilla. Aiemmin maan markkinoilla on lyönyt parhaiten läpi Marimekko.

- Sinne lähtee viisi eri mallia, kauppa on hyvä alku, kommentoi Reino ja Aino Kotikenkä Oy:n toimitusjohtaja Arto Huhtinen

Tehdas työllistää Lieksassa nelisenkymmentä henkilöä. Yhtiö on osa Suomen Kumitehdas Oy:n yritysrypästä, jonka tavoitteena on selvitä ensi vuonna pitkästä 10 miljoonan euron velkasaneerauksesta.

Kotimaan markkinat hyydyksissä

Kenkiä viedään ulkomaille vasta 10 prosenttia kaikesta tuotannosta. Uudet ulkomaankaupat ovat tärkeitä, sillä kotimaan markkinat sakkaavat.

- Tavarataloissa toimituskoot ja myynti ovat pienentyneet. Hintoja pyritään saamaan alemmaksi ja toimituskertoja on vuoden aikana selvästi useammin. Ennen tavaraa uskallettiin ottaa varastoon, mutta nyt erät ovat pieniä, toimitusjohtaja Huhtinen kertoo.