Ilmalämpöpumppu voi unohtua väärään asentoon

Ilmalämpöpumppu voi vesittää energiansäästön, jos se jää automaattikäytölle. Sijoituspaikka on yhteydessä siihen, miten suuren hyödyn ilmalämpöpumpusta saa.

tekniikka
Ilmalämpöpumppu
YLE / Antti Eintola

Ilmalämpöpumppua käytetään useimmiten talvella, mutta sen käyttö houkuttelee helteilläkin. Automaattikäytölle ilmalämpöpumppua ei kannata jättää mihinkään vuodenaikaan.

Kesällä riittää, että vallitsevasta lämpötilasta pudotetaan sisälämpötilaa pari astetta. Ei ole tarpeen jäähdyttää asuntoa liian kylmäksi.

– Jos sisälämpötila hipoo 28 astetta, laite kannattaa asentaa 24-25 asteen lämpötilaan. Näin saavutetaan mukavuustaso, jossa energiankulutus ei ole vielä suurta. Sisälämpötilaa ei kannata pudottaa 20 asteeseen, neuvoo asentaja Kimmo Pisilä KylmäCenteristä Oulusta.

– Jos lämpötila on talvella asetettu esimerkiksi 22 asteeseen ja jos ei ymmärretä säätää talon muuta lämmitystä pienemmälle tai poltetaan puita, automaattitilassa oleva laite lähtee jäähdyttämään asuntoa. Tämä on silkkaa energiantuhlausta, Pisilä muistuttaa.

Laitteen paikka valittava huolella

Ilmalämpöpumpun sijoituspaikka on tärkeää valita niin, että laite hyödyttää asuntoa parhaiten eikä se haittaa asumista. Ulkoyksikköä ei useinkaan haluta julkisivun puolelle.

– Laitteen on oltava oikeanlainen ja käyttötarkotukseensa sopiva. Asennus ja käytön opastus on tehtävä huolellisesti. Kun kaikki on kunnossa, säästöä sähkölaskuun voi keskikokoisessa omakotitalossa tulla 400-800 euroa talvessa.