1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Supo: Norjan tilanteesta ei uhkaa Suomelle

Suojelupoliisi on ollut yhteydessä norjalaisviranomaisiin Norjassa julkitulleeseen terrori-iskun uhkaan liittyen.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Kuva: Yle

Suojelupoliisin mukaan terrori-iskun uhka Norjassa ei ulotu Suomeen. Suojelupoliisi on ollut yhteydessä Norjan turvallisuuspoliisiin ja arvioi, että iskun uhka kohdistuu tällä hetkellä pelkästään Norjaan.

– Asiaa selvittävät tällä hetkellä Norjan viranomaiset ja näyttää siltä, että uhka kohdistuu pelkästään Norjaan, mutta sitä tilannetta seurataan Suomessakin, sanoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Valmius arvioinnin muuttamiseen on olemassa.

– Varmaankin siinä tapauksessa, että tulisi esille sellaista, joka kytkisi tämän uhkan tai sen taustat Suomeen, mutta sellaista tietoa ei ole tullut, Portaankorva kertoo.

Norjan turvallisuuspoliisi kertoo, että suunnitelman tekemiseen liittyisi Syyriassa taisteluihin osallistunut ryhmittymä. Portaankorva pitää tätä mahdollisena.

– Taistelijat, jotka ovat osallistuneet väkivaltaiseen toimintaan Syyriassa, saattavat aiheuttaa uhkan myös Euroopassa ja niissä lähtömaissa, joista ovat sinne taistelemaan lähteneet. Tämä on aina mahdollista nykytilanteessa, mutta muuten tässä ei voi lähteä arvailemaan tämän tapauksen syntyjä.

Suojelupoliisin arvion mukaan Suomesta Syyrian konfliktiin olisi lähtenyt noin 40 henkilöä, joista noin puolet olisi pyrkinyt osallistumaan siellä väkivaltaiseen toimintaan.