1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rajavartiolaitos tehostaa valvontaa Norjan rajalla

Suomen ja Norjan viranomaiset ovat olleet yhteydessä toisiinsa Norjan terroriuhkaan liittyen. Norja ottaa käyttöön rajatarkastukset Suomen-vastaisella rajallaan.

Kuva: Sara Wesslin / Yle Sápmi

Norja ottaa käyttöön rajatarkastukset Norjan ja Suomen välisellä rajalla liittyen Norjassa ilmitulleeseen terroriuhkaan.

Lapin rajavartiosto ja Finnmarkin poliisiviranomaiset ovat sopineet, että Suomen rajavartiolaitos tehostaa valvontaa rajalla. Myös Suomen rajavaritiolaitoksella on valmius rajatarkastuksiin.

– Siellä on tehostettu poliisin valvontaa tämän uhkan perusteella. Tehostettuun valvontaan sisältyy myös suunnitelmat siitä, että myös Suomen rajalle palautetaan rajatarkastukset, kertoo Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysiyksikön päällikkö, everstiluutnantti Erkki Matilainen.

Matilaisen mukaan toimenpiteen tarkoituksena on turvata matkustajaliikenne EU:n sisärajoilla. 

Suomen rajavartiolaitos lisää valvontaa rajalla, mutta sillä on vähän vaikutusta rajavartioston toimintaan.

– Mitään merkittäviä muutoksia normaalitoimintaan ei aiheudu eikä varsinaista tehostamista, mutta toki tarkemmalla silmällä katsellaan liikennettä ja matkustajia ja käytännössä ulkomaalaisvalvontaa tehostetaan.

Suomen rajaviranomaiset voivat tarpeen vaatiessa puhutella tai ottaa kiinni rajaa ylittäviä henkilöitä ja informoida Norjan viranomaisia, Matilainen kertoo. Pääasiassa yhteistyö perustuu tietojen vaihtoon Norjan ja Suomen välillä.

Korjaus: Vain Norja ottaa nyt käyttöön rajatarkastukset. Suomen rajavartiolaitoksen antaman tarkennuksen mukaan Suomen rajaviranomaiset ovat vain luvanneet tehostaa omaa rajavalvontaansa Norjan vastaiselle rajalla.