1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kuhan kalastus on kuin piknik järvellä

Kymmenettä kertaa järjestettävä Oulujärven Kuhakunkku-kilpailu houkuttaa kalastajia Paltamoon lähivesien lisäksi myös Kuopion ja Joensuun seudulta. Tapahtumaa järjestävän Kyösti Karjalaisen mukaan kisaan lähtö on kuin lähtisi kavereiden kanssa piknikille.

Kuva: Arja Lento / Yle

Kyösti Karjalaisen mukaan kuhan kalastus ei eroa esimerkiksi hauen kalastuksesta paljoakaan. Värillä on kuitenkin kuhalle väliä.

– Vieheet ovat hieman erilaiset, on oranssia mahaa ja räikeitä värejä. Tietyt värit pelaavat tietyn aikaa, että sitten aina vähän kuulostellaan mikä väri käy. Muuten ei voi kyllä sanoa mikä olisi juuri kuhan kalastuksen tekniikka.

Karjalainen kertoo kuhan parhaan syöntivaiheen olevan usein jo ohi kisaan lähdettäessä.

– Saalismäärät eivät ole olleet suuria. Yleensä syöntipiikki on viikkoa ennen kisaa ja kisan aikaan syönti on laantunut siinä määrin, että tavallisesti 200 venettä saa 500 kiloa saalista. Moni jää ilman kalaa, näin on käynyt itsellekin kun kalastamassa on ollut.

Järveä ei siis kuhasta kisan avulla tyhjennetä. Karjalainen kuitenkin uskoo, että tänä vuonna saalista voidaan saada enemmän.

Tärkeintä ei ole voitto vaan se yhdessä olo. Kavereiden kanssa lähdetään nytkin vähän niin kuin piknikille järvelle

Kyösti Karjalainen

– Kuhan syönti on tänä vuonna ollut myöhässä, joten uskomme että tänä vuonna voitaisiin saada hyvin saalista.

Yhdessäolo on tärkeintä

Alusta lähtien tapahtuman järjestämisessä mukana ollut Karjalainen muistelee suurimman saalismäärän olleen noin kymmenen kiloa. Suurin yksittäinen kuha on painanut vähän yli viisi kiloa. Miestä itseään ei saaliitta jääminen ole harmittanut.

– Tärkeintä ei ole voitto vaan se yhdessäolo. Kavereiden kanssa lähdetään nytkin vähän niin kuin piknikille järvelle.

Viikonlopun aikana 200 innokasta venekuntaa kokoontuu kuhan kalastukseen. Mukana on kalastajia Paltamosta ja muualtakin Oulujärven maisemista, mutta sanan kierrettyä vuosien varrella on osallistujia löytynyt myös kauempaa.

– Puskaradion kautta osallistujia on löytynyt myös Kuopion ja Joensuun alueelta. Ensimmäisellä kerralla sieltä oli yksi vene, ja kaverit ovat sitten kertoneet, että täällä on hyvin järjestetty, erikoinen tapahtuma, jota kannattaa käydä katsomassa. Viime vuonna molemmilta alueilta tuli parikymmentä venettä.