Hyppää sisältöön

Teatterin uudistaja Ritva Holmberg on kuollut

Holmberg kuoli 17. heinäkuuta 70 vuoden ikäisenä. Hän teki merkittävän uran dramaturgina ja oli 1970-luvulta alkaen vaikuttamassa suomalaisen teatterin kehitykseen.

Ritva Holmberg Kuva: Yle

Suomalaisen teatterin merkittävä vaikuttaja, ohjaaja-dramaturgi Ritva Holmberg on kuollut. Holmberg kuoli viikko sitten Helsingin Terhokodissa pitkän sairauden jälkeen. Hän oli kuollessaan 70 vuoden ikäinen.

Holmbergilla oli merkittävä vaikutus suomalaisen teatterin kehitykseen. Hän uudisti teatteri-ilmaisua muun muassa Turun kaupunginteatterissa 1970-luvulla. Holmbergin tunnetuin teos on vuonna 1972 valmistunut, suursuosion saavuttanut Seitsemän veljestä, jonka ohjasi hänen miehensä Kalle Holmberg.

Holmbergin ystävä Peter von Bagh luonnehtii edesmenneen ystävänsä uraa erittäin merkittäväksi suomalaiselle teatterille.

- Hän oli hyvin merkittävä ihminen. Hänestä tuli koko se dramaturgia, josta Kalle Holmbergin suuret ohjaukset sitten syntyivät. Hänellä oli ihmeellinen kyky luoda väljän muotoisia, mutta hyvin tarkkoja ja alkuperäisille teksteille uskollisia pohjia, joille ohjaus antoi siivet. Vuosikymmenten ajan suuret suomalaiset ohjaukset syntyivät Ritva Holmbergin taustatyöstä, joka ei ollut pelkkää taustatyötä. Siihen ei olisi kukaan muu pystynyt, von Bagh sanoo.

Uransa aikana Holmberg työskenteli muun muassa Åbo Svenska Teaternin taiteellisena johtajana 1970-luvulla, Teatterikorkeakoulun dramaturgian lehtorina sekä ohjaajana ja dramaturgina Helsingin kaupunginteatterissa.

Hänen kuolemastaan kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

.
.