"Ei ole mikään pakko pukeutua paljastavasti" – yksi Suomen parhaista cosplay-harrastajista on opettaja

Kuopiolainen opettaja Maria Ilona Huovinen elää parhaillaan cosplay-harrastajan unelmaa. Hän osallistuu Japanin Nagoyassa tapahtumaan, jota voisi kuvata sarjakuvahahmoksi pukeutumisen maailmanmestaruuskilpailuiksi.

Nainen cosplay-asussa.
Toimittaja Helmi Nykänen haastatteli Maria Ilona Huovista ennen tämän matkaa "cosplayn MM-kisoiksi" kuvattuun Cosplay World Summit -tapahtumaan. Kuvassa Mori Summer -hahmon asu anime-sarjasta Chuunibyou demo Koi ga Shitai!

"Katsotaan nyt miten liikutaan ja nähdäänkö yhtään mitään", sanoo kuopiolainen Maria Ilona Huovinen asukokonaisuudesta, jonka hän aikoo pukea päälleen. Siihen kuuluu mekko, alushameita, topatut hihat, panssareita, iso peruukki ja silmikko. Hahmo on nimeltään Saber Alter Fate/kaleid liner Prisma Illya -mangasarjasta.

– Sabre on vähäeleinen, dramaattinen, lähes voittamattoman oloinen pahis isoine miekkoineen, Huovinen selittää.

Hän pukeutuu tummanpuhuvaksi pahikseksi tänään alkavan World Cosplay Summitin 2. elokuuta pidettävässä finaalissa Nagoyassa. Cosplay on harrastus, jossa ihmiset pukeutuvat sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi. Nagoyan tapahtumaa voisi kuvata sen maailmanmestaruuskisoiksi. Ei ihme, että Japanin-matka on Huoviselle hänen cosplay-uransa huippuhetkiä.

Olen saanut hirmu paljon positiivista kommenttia ja moni oppilas on lähtenyt itsekin kokeilemaan.

Maria Ilona Huovinen

– Kun viime syksynä voitettiin Suomen karsinta ja varmistui, että lähdetään, kesti kauhean kauan tajuta että ollaan oikeasti lähdössä. Menin suoraan jännitysmoodiin. Odotan, että en kauheasti nuku siellä, koska todennäköisesti ollaan mun cosplay-parin Heidin kanssa heti aamuvarhaisesta seikkailemassa pitkin Nagoyaa, hän sanoo.

Japanin-matkansa aattona Huovinen sovittaa ylleen Mori Summerin asua sarjasta Chuunibyou demo Koi ga Shitai! Japaniin pakataan myös Alton asu sarjasta Macross Frontier.

– Tykkään osoittaa omaa fanittamista, että on jokin sarja, josta tykkään niin paljon että haluan toteuttaa sitä pukuna. Valitsen mielellään myös sellaisia pukuja, joissa on toisaalta vähän haastetta, sanoo kaikki asunsa itse tekevä Huovinen.

"En koe ikää rajoittavaksi tekijäksi"

Kun puhutaan animesta tai mangasta, puheeksi tulee usein myös niiden tapa esittään naishahmonsa. Stereotyyppi naispuolisesta animehahmosta on koulupukuun pukeutunut, usein seksikkäästi esitetty tyttö. Näin ei tarvitse aina olla, Maria Ilona Huovinen huomauttaa.

– Jokainen cosplay-harrastaja voi valita itse, millaisia hahmoja tekee. Ei ole mikään pakko pukeutua paljastavasti. Japanilaisesta animesta löytyy kaikenikäistä, kaikenkokoista, kaikennäköistä hahmoa. Itse olen tosin tehnyt myös koulutyttöpukuja. En koe ikää tai pituutta rajoittavaksi tekijäksi. Teen hahmoja, joiden tarina, hahmo itsessään ja puku kiehtovat.

Tehdään parhaamme ja näytetään, mitä osataan. Mutta ei missään nimessä hampaat irvessä lähdetä.

Maria Ilona Huovinen

Entä miten Huovisen ammatti opettajana sopii yhteen lajin kanssa, jonka harrastajista suurin osa on hänen oppilaidensa ikäisiä? Muutaman kerran on käynyt niin, että hän on jonottanut kisalavalle yhdessä oppilaidensa kanssa. Huovinen tunnustaa itsekin, että harrastus taitaa olla "erikoinen" – ei kuitenkaan niin, että sitä joutuisi häpeämään.

– Olen saanut hirmu paljon positiivista kommenttia ja moni oppilas on lähtenyt itsekin kokeilemaan. Itse kerron, että tekstiilityö ei todellakaan ollut oma suosikki koulussa: olin siinä omasta mielestä tosi huono. Olen aikuisiällä opetellut alusta lähtien ompelemaan.

Edessä kuusivuotisen harrastuksen huipentuma

Kipinä Maria Ilona Huovisen cosplay-harrastukseen lähti liveroolipelaamisen puolelta. Hän oli harrastanut larppausta ja tehnyt sinne itse fantasiatyylisiä vaatteita.

– Larpatessa muutama cosplay-harrastaja vähän vinkkasi siihen suuntaan, että miltä tuntuisi tehdä mahdollisimman tarkkaa jäljitelmää jonkin puvun perusteella. Ensimmäisiä cosplay-asuja taisi olla penkkareihin tehty Star Warsin Queen Amidala. Se oli ennen kuin edes tiesin harrastavani cosplaytä, Huovinen muistaa.

Kaikessa on kyse itsensä toteuttamisesta. Huovisen mukaan yksi parhaista cosplayn puolista on se, että pukujen tekeminen itse on olennainen harrastusta, ja sen kautta hän pääsee tekemään käsitöitä monipuolisesti.

– Ja toki sosiaalinen puoli: cosplay-harrastajat ovat Suomessa pääsääntöisesti aivan ihania ihmisiä. Olen saanut parhaita ystäviä cosplayn kautta.

Huovinen on kertomansa mukaan "ravannut eri animeconeissa" kuuden vuoden ajan. Vuonna 2012 hänet valittiin Euro Cosplay -kilpailuun Lontooseen. Nyt edessä on kuitenkin vielä suurempi tapahtuma. Kymmenpäiväinen World Cosplay Summit huipentuu kilpailuun, johon kuuluu pukujen tuomarointi (eli ovatko puvut mahdollisimman paljon esikuvansa näköisiä) ja parin minuutin esitys, jonka Huovinen tekee parinsa kanssa.

– Tärkeintä on lähteä pitämään hauskaa, edustamaan Suomea, solmimaan kansainvälisiä kontakteja ja nauttimaan reissusta. Tehdään parhaamme ja näytetään, mitä osataan. Mutta ei missään nimessä hampaat irvessä lähdetä.