Laiton rakentaminen pannaan kuriin kenttätarkastuksilla

Kunnat laittavat kiinteistörekistereitään ajantasalle kenttätarkastuksilla. Tarkastuksissa päivitetään tiedot muun muassa kiinteistöverotusta varten.

Kotimaa
projektityöntekijä mika sirviö
Mikko Tuomikoski / Yle

Moni Nastolan Lankilassa ja Pyhäntaassa asuva saattoi vetäistä aamukahvit väärään kurkkuun, kun sai keväällä kunnalta kirjeen, jossa pyydettiin mittaamaan kiinteistöllä olevat rakennukset ja muistutettiin vielä siitä, että paikalla tullaan tekemään maastotarkastus.

Voi jukra! Joku on niin kiinnostunut meidän tölleistä, että tulee oikein paikan päälle kyttäämään ja mittaamaan, päiviteltiin monessa talossa.

- Kyse ei ole kuitenkaan sen kummemmasta asiasta, kuin kiinteistörekisterin saattamisesta ajan tasalle, muistuttaa tarkastuksia tekevä projektityöntekijä Mika Sirviö.

– Vastaanotto on ollut lähes joka paikassa ystävällinen, ihmiset ymmärtävät, ettei tässä olla kyttäämässä ja syyllistämässä. Tarkastuksessa havaitut asiat siirtyvät kunnan tietoon ja niillä on myös vaikutusta kiinteistöverotukseen, mikäli todelllisen tilanteen ja verottajan tietojen välillä on eroja, Sirviö perustelee.

Halkovajasta varastohalliksi

Sellainen mielikuva, että maaseudulla pystytetään töllejä ja vajoja miten ja milloin sattuu tai että pikkuliiteri on laajennuksien myötä kasvanut vuosien saatossa isoksi halliksi, ei täsmää todellisuuden kanssa.

- Suomalainen on tässäkin suhteessa rehellinen ja tunnollinen, vakuuttaa Sirviö.

Vastaanotto on ollut lähes joka paikassa ystävällinen, eli ihmiset ymmärtävät, ettei tässä olla kyttäämässä ja syyllistämässä ihmisiä.

Mika Sirviö

Sirviön mukaan räikeitä rakennusoikeuksien ylityksiä ei ole tullut esiin.

- Jos joku tölli on ollut eri kokoinen kuin papereihin on merkitty tai kaikkia rakennuksia ei löydykään rekisteristä, on kyse yleensä vuosikymmeniä sitten tehdyistä rakennelmista tai silkasta tietämättömyydestä.

Myös rakennustekniset ratkaisut saattavat vaikuttaa siihen, miten rakennuksiin tehtyihin muutoksiin suhtaudutaan.

- Jos esimerkiksi avokuistiin asennetaan vaikka vanhat ikkunapokat, on kyse laajennuksesta, mutta jos sama asia toteutetaan parvekelaseilla on avokuisti edelleen avokuisti, Sirviö kuvaa.

Tarkastuksissa kiinteistönomistajat ovat olleet tyytyväisiä myös siihen, että ovat samalla voineet kysyä vaikkapa lupa-asioista.

- Minulta on kyselty esimerkiksi autotallin rakentamiseen liittyvistä luvista tai halkoliiterin lupamenettelystä, Sirviö kuvaa.

Lisää tarkastuksia luvassa

Maastotarkastuksien tekeminen on tähän asti ollut Suomessa harvinaista, mutta tilanne tulee muuttumaan ja erilaisia tarkastuksia tehdään tulevaisuudessa säännöllisemmin.

Sirviö vakuuttaa, että rakennusvalvonta ei tulevaisuudessa enää perustu pelkästään siihen, että kateellinen naapuri ilmoittaa viranomaisille luvattomasta rakentamisesta.

Esimerkiksi Heinolassa kiinteistötarkastuksia on tehty muutaman viime vuoden aikana runsaasti, vuonna 2012 tarkastettiin liki 3600 kiinteistöä. Tarkastuskierrokset jatkuvat parhaillaan.

Nastolassa Lankilan ja Pyhäntaan kiinteistöjen tarkastus on tähän mennessä toteutettu projektina, joka saatetaan laajentaa koko kuntaan.

Muokattu 24.7.2014 klo 16:40. Täsmennetty kiinteistöjen tarkastuksen laajentamista koskevaa kohtaa.