Helle ottaa koville myös lemmikeillä – eläinlääkäreiden vinkit parempaan oloon

Eläinlääkäri Simona Lilius-Lappalaisen mukaan etenkin koirat ovat alttiita lämpöhalvaukselle. Jos eläin on yksin kotona useita tunteja, on ikkunat syytä pitää auki, mutta suojata verkolla.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Jos kesähelteet ottavat koville ihmisillä, sitä se on myös eläimille. Oman lemmikin jättäminen yksin esimerkiksi työpäivän ajaksi aiheuttaa monelle omistajalle huolta ja murhetta.

Helsingin kaupungin eläinsuojelueläinlääkärin Elli Valtosen mukaan lemmikkeihin pätee kesähelteillä samat säännöt kuin ihmisiin ja terve järki on syytä pitää mukana lemmikkien kanssa. Hän sanoo, että lemmikit kannattaa pitää kuumimmalla säällä varjossa, eikä esimerkiksi koirien kanssa kannata tehdä sitä kaikista pisintä lenkkiä.

– Kissa osaa hakeutua viileämpään paikkaan ja sen kannattaa antaa olla siellä. Esimerkiksi kylpyhuoneen kaakelilattia on usein niille mukava paikka. Kissat makaavat pitkänä silloin kun niillä on kuuma, eikä kerällä, sanoo Valtonen.

– Esimerkiksi nuoret koirat ovat innokkaita leikkimään niin on hyvä katsoa, etteivät ne riehu itseään lämpöhalvaukseen asti, jatkaa Valtonen.

Eläinlääkäriasema-Univetin eläinlääkärin Simona Lilius-Lappalaisen mukaan nuoret pennut tai ikääntyneet lemmikit ovat riskiryhmiä hellesäillä. Lemmikeillä saattaa olla myös jokin perussairaus, joka on otettava huomioon.

– Esimerkiksi koirilla on rotukohtaisia eroja. Lyhytkuonoiset koirat ovat alttiimpia vaikkapa lämpöhalvaukselle kuumalla ilmalla kuin muut, sanoo Lilius-Lappalainen.

Koirat muita alttiimpia lämpöhalvaukselle

Etenkin koirat ovat alttiita saamaan lämpöhalvauksen kesäkuumalla. Näin siksi, että koirat eivät hikoile samalla tavalla kuin ihmiset, vaan niiden lämmönsäätely tapahtuu suun ja tassujen kautta.

Simona Lilius-Lappalaisen mukaan koiran tai kissan lämpöhalvauksen tunnistaa sitä, että ne läähättävät voimakkaasti, eivät jaksa liikkua ja niiden tajunnantaso laskee. Hän sanoo, että kissat läähättävät ylipäätään harvoin, joten se voi olla merkki paitsi liian kuumista oltavista myös kivusta.

– Kannattaa kastella eläintä haalealla vedellä, mutta jääkylmää se ei saa olla, muuten lämpöero on liian suuri. Ainakin vatsan alue kannattaa kastella. Kannattaa tarjota vettä, jos eläin pystyy juomaan. Sitten voi laittaa märän pyyhkeen eläimen ympärille. Jos eläin ei virkisty näillä konsteilla, sitten on syytä viedä eläin eläinlääkäriin, sanoo Lilius-Lappalainen.

– On olemassa viilentäviä petejä ja pantoja lemmikeille, niitä voi ihan hyvin käyttää, jos katsoo niiden auttavan, lisää Valtonen.

Toinen lemmikkien ongelma voi olla elimistön kuivuminen, jos vesi ei syystä tai toisesta maistu. Tällaisessa tapauksessa eläin saattaa pyörtyä. Etenkään kissat eivät ole innokkaita vedenjuojia. Valtosen mukaan siinä tapauksessa kissoille kannattaa tarjota nestepitoisempaa ruokaa.

Hän muistuttaa, että eläimillä on oltava aina juomavettä tarjolla. Valtosen mukaan helteellä on hyvä ottaa esimerkiksi koiran kanssa lenkillekin juomavettä mukaan, ellei lenkki suuntaudu veden äärelle.

– Juomaveden pitäminen tarjolla tuntuu toki ehkä monen mielestä itsestäänselvyydeltä, enkä olisi uskonut itsekään miten paljon siinä on ongelmia, jos en olisi työn kautta nähnyt, hän sanoo.

Suojaa avoimet ikkunat verkolla

Jos eläin on kotona yksin koko päivän, on syytä jättää ikkunat auki jos vain mahdollista. Kissat ovat uteliaita kurkkimaan avoimista ikkunoista, joten ikkuna on syytä suojata verkolla, sanoo Lilius-Lappalainen. Hän suosittelee myös sisätuulettimen jättämistä päälle.

– Eläimet jäävät usein nukkumaan, kun omistaja lähtee pois kotoa, joten siinä mielessä riski on pienempi kuin silloin kun eläin on liikkeessä ja ruumiinlämpö nousee.

Helsingin kaupungin eläinsuojelueläinlääkäri Elli Valtonen sanoo, että jokakesäinen ja varsin surullinen ilmiö on kissojen loukkaantumiset tai kuolemat, kun ne ovat pudonneet ikkunasta. Valtosen mukaan kyseessä on usein omistajan ajattelemattomuus.

– Moni sanoo, että kyllä se aiemminkin on siinä ollut, eikä mitään ole sattunut. Joissakin tapauksissa on jopa sanottu, että eläin on tippunut aikaisemminkin, eikä silloinkaan sattunut mitään. Tällaiset putoamiset ovat eläimelle tuskallisia ja ne ovat kalliita hoidettavia, Valtonen sanoo.

Älä jätä eläintä yksin autoon

Eläinlääkärit muistuttavat, ettei lemmikkiä pidä jättää yksin autoon kuumina kesäpäivinä. Se, että lemmikille jätetään vettä tarjolle tai auton ikkunat auki, ei auta. Suljetussa autossa lämpötila saattaa nousta muutamassa minuutissa kymmeniä asteita.

– Pääsääntöisesti omistajat ovat hyvin valveutuneita ja pitävät hyvää huolta lemmikeistään, sanoo Univet-eläinlääkäriaseman eläinlääkäri Simona Lilius-Lappalainen.