1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Entisten nuorten discoja järjestetään pienemmissäkin kunnissa

Entisten nuorten bileet tanssivat väkeä 1970-, 1980- ja 1990-lukujen musiikin tahtiin nyt myös Paltamossa. Järjestäjien mukaan tarkoitus on tuoda entiset ystävät ja tuttavat yhteen tuttuun discopaikkaan.

Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Paltamon Paltalinnassa ennenkin discotapahtumia järjestänyt Kyösti Karjalainen kertoo maanneensa kotonaan Shanghaissa ja pohtineensa, millaista lisäohjelmaa he keksisivät juhlavuottaan viettävään Kuhakunkku-kilpailuun.

– Siinä tuli mieleen aikanaan Paltamossa järjestetyt discot, ja aloimme toisen järjestäjän kanssa pohtimaan, saataisiinko tällainen tapahtuma vielä aikaan.

Yhteydenpito kotipuoleen tapahtui sosiaalisen median välityksellä, jossa myös tapahtuman markkinointia toteutettiin. Innokkaita discoilijoita löytyi nopeasti suuri määrä.

– Facebookissa oli luettavissa, että 160 henkeä olisi tulossa. Myös puhelin on soinut aktiivisesti, väkeä on tulossa Helsingistä asti juna-asemalle ja siitä taksilla juhlapaikalle. Väki haluaa tulla paikalle katselemaan miltä Paltalinna näyttää vuosikymmenien jälkeen.

Karjalaisen mukaan parasta tapahtumassa on juuri entisten kavereiden tapaaminen, joita ei muuten pääse juuri näkemään.

– Väen kokoontumista tässä nimenomaan haetaan. Itse järjestelypuoli ei juuri nostalgiaa aiheuta, aiemminkin Paltalinnassa discoja järjestänyt Karjalainen naurahtaa.

Jos Dr. Albania saisi kuulla ja ainakin yhden letkajenkan.

Kyösti Karjalainen

Ysäridiscosta letkikseen

Entisten nuorten bileissä ei tuoreimmat listahitit soi. Paltalinnaan onkin löydetty levyjä soittamaan dj joka on soitellut samalle salille aiemminkin. Musiikki on sen mukaista.

– Kun toiveissa oli että tapahtumassa soisi 1970-, 1980- ja 1990-luvun musiikki niin soittaja naurahti ettei hänellä muuta olekaan.

Tavallisesti "entisille nuorille" suunnatut tapahtumat houkuttavat aikuisikään päässeitä juhlijoita. Karjalainen myöntää, että myös vähän nuorempaa väkeä osataan odottaa.

– Tapahtuma on suunnattu 30-vuotiaille ja siitä ylöspäin, mutta kun ikärakenne kunnassa on mikä on, niin odotamme väkeä 25-vuotiaista ylöspäin.

Kyösti Karjalaisella itsellään on selvät suosikit joita iltamista odotellaan.

– Jos Dr. Albania saisi kuulla ja ainakin yhden letkajenkan.

Monenlaisten tanssien pitopaikka

Alkujaan suojeluskuntatalona palvellut Paltamon Paltalinna tuli aikanaan tunnetuksi suosittuna tanssipaikkana. Nykyisin talon käyttö on vähentynyt parhaista vuosista, mutta aktiivisia käyttäjäryhmiä riittää edelleen.

Paltamon kunnan rakennusmestari Markku Heikkisen mukaan vanhalla talolla on vanhan talon ongelmat. Talon eloa ja ikää tahdotaan kuitenkin jatkaa.

– Käyttäjien ja kuntalaisten toiveissa on talon säilyttäminen, ja tämän mukaisia suunnitelmia on tehty.

Entisillä paltamolaisilla on nostalgisia muistoja Paltalinnasta. Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Paltamon kunnantaloussuunnitelmassa (siirryt toiseen palveluun)on vuosille 2016–2017 varattu Paltalinnan peruskorjaukseen 250 000 euroa. Korhosen tiedossa on, että taloa olisi edellisen kerran isommasti kohennettu 1970-luvulla.

Käyttäjien ja kuntalaisten toiveissa on talon säilyttäminen.

Markku Heikkinen

– Sisävessat on saatu silloin. Tulevaan peruskorjaukseen on suunniteltu toteutettavaksi rakennuksen perustan korjaus, vesikaton korjausta, seinäeristeiden korjausta sekä mahdollisia korjauksia sisätiloihin, kuten keittiöön.

Paltalinnan nykyisiin aktiivisiin käyttäjiin kuuluvat muun muassa eläkeläisryhmät sekä Paltamon kansalaisopisto.