1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rajavartiolaitos: Norjan ja Suomen rajalle tuskin jonoja

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen ja Norjan rajalle ei ole odotettavissa pitkiä autojonoja, vaikka Norja palauttaa rajalle rajatarkastukset. Rajaturvallisuusasiantuntija, majuri Ilkka Herranen sanoo, että rajanylittäjiin kohdennetaan tarkastuksia tiukan profiloinnin perusteella.

Kuva: Sara Wesslin / Yle Sápmi

Rajavartiolaitoksella ei ollut vielä torstai-iltapäivällä tiedossa, koska Norjan rajatarkastukset alkavat. Norja kertoi torstaina rajatarkastusten palauttamisesta terrori-iskun uhkan vuoksi.

Schengen-sääntöjen mukaan sopimusmaiden sisärajat saa ylittää vapaasti ilman rajatarkastuksia. Tarkastukset voidaan kuitenkin palauttaa erityisestä syystä, kuten nyt Norjan tapauksessa.

Majuri Ilkka Herranen uskoo, että suomalaisiin tuskin kohdistuu Norjan rajalla minkäänlaisia tarkastuksia.

- Auto voidaan pysäyttää ja tarkastaa henkilöpaperit. Se ei kestä pitkään, Herranen sanoo.

Paikallisten asukkaiden lisäksi rajanylityspaikat ovat matkailijoiden ja ammattiliikenteen vilkkaassa käytössä. Norjan rajaviranomaiset käyttävät rajatarkastuksissa Herrasen mukaan hyvää profilointia ja tarkastukset kohdistuvat heille kiinnostaviin ihmisiin.

Suomen ja Norjan rajalla on kuusi kansainvälistä rajanylityspaikkaa: Karigasniemi, Kilpisjärvi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki. Rajavartiolaitoksella ei ole vielä tietoa siitä, koskeeko rajatarkastusten palautus kaikkia ylityspaikkoja.