1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sotilasasiantuntija: Afganistanin suomalaisnaiset ainakin jossain määrin harkittuja kohteita

Suomalaisnaisten surmatapa ei ole Afganistanissa lainkaan tavaton, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija, kapteeni Antti Paronen arvelee, että Afganistanissa surmatut suomalaisnaiset olivat ainakin jossain määrin harkittuja iskun kohteita.

– He eittämättä ovat näyttäneet länsimaalaisilta ja edustaneet länsimaalaista organisaatiota, jota vastaan on haluttu iskeä. Sitä on vaikea sanoa, ovatko juuri nämä kaksi ihmistä olleet henkilöinä kohteina, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen asiantuntijana toimiva Paronen pohtii.

Moottoripyörällä ohi ajaneet miehet ampuivat naiset taksiin. Parosen mukaan surmatapa ei ole Afganistanissa lainkaan tavaton. Pommi-iskujen lisäksi ampumavälikohtaukset ovat maassa hyvin tavallisia.

– Ihan jo siitä syystä, että pienikaliiberista sotilasaseistusta on maassa niin laajasti saatavilla, Paronen selittää.

Naiset saivat surmansa Heratin kaupungissa. Parosen mukaan Herat on kauttakulkukaupunki, jonka turvallisuustilanteeseen vaikuttaa paljon sen sijainti Iranin rajan lähellä. Raja-alueella liikkuu paljon niin laillisia kuin laittomiakin toimijoita. Heratin kautta kulkee myös paljon Taliban-liikkeen tietoataitoa, henkilöstöä ja materiaalia Etelä-Afganistanista maan pohjoisosiin.

Parosen mukaan Herat ei kuitenkaan kuulu kaikkein levottomimpiin paikkoihin Afganistanissa.

– Ei voida puhua missään nimessä Kandahariin tai Helmandiin verrattavista olosuhteista.

Tänään torstaina tehtyjen suomalaisnaisten surmien tapaiset surmat ovat Parosen mukaan hyvin tavallisia erityisesti Etelä-Afganistanissa, missä Taliban-liikkeen tukialueet sijaitsevat.