1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

UM: Afganistanissa surmattujen suomalaisten rikostutkinta KRP:lle

Kaksi suomalaista avustustyöntekijää surmattiin torstaina Länsi-Afganistanissa. Naiset olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijöitä. Keskusrikospoliisi selvittää tapauksen yksityiskohtia.

Lääkintähenkilökunta kuljetti suomalaiset surmatut avustustyöntekijät sairaalan ruumishuoneelle Heratissa 24. heinäkuuta 2014. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Suomen ulkoministeriön mukaan Afganistanissa surmattujen suomalaisnaisten surmien rikostutkinta kuuluu Suomessa keskusrikospoliisille, jolle ulkoministeriö antaa virka-apua Afganistanissa. Päävastuu rikoksen tutkinnasta on Afganistanin viranomaisilla. KRP on aikaisemminkin työskennellyt Afganistanin viranomaisten kanssa henkirikostapauksissa.

Keskusrikospoliisilla ei toistaiseksi ole suunnitelmia lähettää henkilökuntaa Afganistaniin, vaan se tekee yhteistyötä Suomen suurlähetystön työntekijöiden kanssa asiassa. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua lisätietojen myötä. Tässä vaiheessa KRP vasta selvittää tapauksen yksityiskohtia.

Suomalaiset uhrit työskentelivät International Assistance Mission -järjestön avustustyöntekijöinä. Naiset olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijöitä. Ulkoministeriö on aiemmin rahoittanut järjestön kehitysyhteistyötä Afganistanissa. Ulkoministeriö on ollut yhteydessä menehtyneiden omaisiin ja työnantajaan ja esittänyt surunvalittelut.

Suomen suurlähetystölle on ilmoittautunut Afganistanissa 41 suomalaista, joista avustustyöntekijöitä on viisi ja EUPOL-tehtävissä on 36. Heidän lisäkseen Suomella on ISAF-operaatiossa noin sata sotilasta vuoden loppuun saakka. Heidät on sijoitettu pääosin Mazar-e-Sharifin alueelle Pohjois-Afganistaniin.