1. yle.fi
  2. Uutiset

Mökkiranta on oiva paikka bongata lepakko

Lepakoiden määrää halutaan Suomessa selvittää yleisön avustuksella. Viikonloppuna kuka tahansa voi asettua tunniksi bongaamaan lepakoita ja ilmoittaa havaintonsa Suomen lepakkotieteelliselle yhdistykselle.

Kotimaan uutiset
Vesisiipan mieluisinta ympäristöä ovat metsät ja puistot, joiden lähellä on vesistöjä.
Vesisiipan mieluisinta ympäristöä ovat metsät ja puistot, joiden lähellä on vesistöjä.YLE / Minna Rosvall

Suomessa olevien lepakkojen määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa, kertoo väitöskirjatutkija Eero Vesterinen Turun yliopistosta.

Perjantaina alkavalla maanlaajuisella lepakkobongauksella toivotaan alustavaa selvitystä lepakkojen määrästä ja eri lajien esiintyvyydestä. Lepakkohavainnot voi ilmoittaa Suomen lepakkotieteelliselle yhdistykselle verkosta löytyvän lomakkeen (siirryt toiseen palveluun) avulla.

Viikonlopun aikana pidettävän lepakkobongauksen ideana on, että kuka tahansa voi havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan vapaavalintaisella paikalla.

– Jos menee minkä tahansa järven tai isomman lammen rantaan hämärän aikaan, voi nähdä lepakoita liitelemässä. Paras aika bongata lepakoita on kello 21–22, kun ne lähtevät saalistamaan. Lepakot palaavat saalistusreissuiltaan aamuyöllä kello 1–3. Tällaiset ajat ovat parhaita lepakkojen bongaukseen, kertoo Vesterinen.

Jos lepakolla on tosi isot korvat ja ne näkyvät kauas, niin kyseessä on korvayökkö.

Eero Vesterinen

Lepakkolajeja voi maallikkokin tunnistaa

Eri lepakkolajeja on Suomessa arviolta noin 13. Näistä viisi on tavallisia lajeja, joita voi yleensä odottaa näkevänsä. Lepakkobongaukseen liittyvällä lomakkeella kaivataan tietoa muun muassa siitä, minkä lajin lepakko on havaittu.

– Yleensä lomakkeella ilmoitetaan, että laji ei ole tiedossa, sanoo Vesterinen.

Muutamalla muistisäännöllä yleisimpiä lepakkolajeja voi kuitenkin tunnistaa.

– Jos lepakko saalistaa veden päällä, se on vesisiippa. Jos se taas nähdään metsäaukealla, kaupungissa tai vähän pohjoisempana Suomessa, se on pohjanlepakko. Ja jos lepakolla on tosi isot korvat ja ne näkyvät kauas, niin kyseessä on korvayökkö, ohjeistaa Eero Vesterinen.

Lue seuraavaksi