1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Monta samanlaista sovellusta – mikä on se oikea?

Kyberturvallisuuskeskuksen Ilkka Mattila neuvoo turvallisten mobiiliapplikaatioiden pariin.

Kotimaan uutiset

1. Moniko latasi, montako tähteä?

Nyrkkisääntönä suuri latausmäärä kertoo, kuinka moni on kokenut sovelluksen niin luotettavaksi, että on uskaltautunut sen lataamaan. Kymmenettuhannet lataukset eivät kuitenkaan yksin vakuuta, jos sovelluksen saama arvosana on huono. Arvosana perustuu käyttäjien antamaan keskiarvoon 1–5 tähden asteikolla.

Valitettavasti tunnetaan tapauksia, joissa arvosanojakin on keinotekoisesti paranneltu automaattisilla käyttäjäarvosteluilla. Niihinkään ei siis parane sokeasti luottaa.

2. Mitä oikeuksia vaaditaan?

Latausvaiheessa sovellus vielä varmistaa, suostutko antamaan tiettyjä oikeuksia. Vaikkapa suosittu deittisovellus Tinder tarvitsee käyttöoikeudet kaikkin näihin:

- käynnissä olevat sovellukset, selaushistoria ja kirjanmerkit

  • laitteeseen lisätyt tilit ja profiilitiedot
  • laitteen kulloinenkin sijainti
  • tallennetut kuvat, videot ja äänitiedostot sekä tallennustila
  • käyttöoikeudet kameraan ja mikrofoniin
  • langatonta verkkoa koskevat tiedot
  • puhelutiedot

Kun olet lataamassa esimerkiksi taskulamppua, voi hyvällä syyllä kysyä, mitä varten sen olisi toimiakseen päästävä puhelimen osoitekirjaan.

3. Kuka teki?

Jos sovelluksen kehittäjäksi mainitaan tuttu tai tunnettu taho, voit olla kevein mielin. Aidot Angry Birds -pelit on tehnyt Rovio Mobile, mutta omia sinnepäin-versioitaan on lukuisilla muilla kehittäjillä.

Tänä keväänä huippusuosioon nousi peli Flappy Bird, jota seurasi liuta haitallisia kopiosovelluksia. Alkuperäisen sovelluksen löytämistä hankaloitti ratkaisevasti se, että kehittäjä kyllästyi julkisuuteen ja veti sen markkinoilta.

Lue seuraavaksi