Afganistanin-suurlähettiläs suomalaisnaisten surmista: Työnantajat vastaavat turvallisuudesta

Suomen Afganistanin-suurlähettilään mukaan Kabulissa oleskelevien suomalaisten turvallisuustilanne on hyvä.

Luodinreikä taksin ikkunassa, jossa suomalaiset avustustyöntekijät surmattiin Heratissa, Afganistanissa 24. heinäkuuta 2014. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki pitää Afganistanissa tehtyjä suomalaisten surmia hyvin valitettavina. Suurlähetystö tekee Mäen mukaan parhaansa, jotta iskussa menehtyneet saadaan kotimaahan mahdollisimman pian.

Mäen mukaan kotiinkuljetuksessa saadaan apua muilta valtioilta, sillä Suomella ei ole pysyviä edustajia läntisessä Afganistanissa.

Suurlähettiläs pitää Heratissa tapahtunutta iskua hiukan yllättävänä, sillä läntinen Afganistan on tähän asti ollut monia maan muita osia rauhallisempi.

– Turvallisuus on hyvin vaihteleva eri puolilla maata. Täällä on alueita, joissa on erittäin heikko turvallisuus, mutta on myös alueita, joissa on verrattain hyvä turvallisuus, Mäki sanoo.

Hänen mukaansa Kabulissa oleskelevien suomalaisten turvallisuustilanne on hyvä. Eri järjestöillä on omat turvallisuusohjeet ja -käytännöt.

– Työnantajat itse vastaavat turvakäytännöistä ja siitä, miten he menettelevät, Mäki selittää.

Afganistanissa työskentelee Mäen mukaan tällä hetkellä 20–30 suomalaista kansainvälisissä järjestöissä ja erilaisissa kansalaisjärjestöissä. Suomalaisten työntekijöiden lukumäärä vaihtelee kuukausittain.