Israelin ammus osui YK:n pakolaiskoululle, toistakymmentä siviiliä kuoli

Ainakin 15 ihmistä on kuollut ja yli 200 haavoittunut, kun ammus osui pakolaisten keskelle. Koululle oli paennut satoja siviilejä. Päivän aikana lisäksi useita perheitä on kuollut Israelin ilmaiskuissa.

Ulkomaat
Beit Hanunissa sijaitsevaan YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa haavoittunutta kiidätettiin hoitoon Kamal Adwanin sairaalaan Gazassa 24. heinäkuuta 2014.
Beit Hanunissa sijaitsevaan YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa haavoittunutta kiidätettiin hoitoon Kamal Adwanin sairaalaan Gazassa 24. heinäkuuta 2014. Olivar Weiken / EPA

Gazassa ainakin 15 ihmistä on kuollut Israelin panssarivaunun ammuksen osuttua YK:n ylläpitämään kouluun, joka toimi pakolaiskeskuksena. Lisäksi yli 200 ihmistä on haavoittunut. Israelin radion mukaan valtaosa kuolleista oli lapsia.

YK:n palestiinalaisjärjestön UNRWA:n edustaja vahvistaa, että iskussa on kuollut ja loukkaantunut monia. UNRWA:n edustaja Chris Gunness sanoi Twitter-tilillään, että pakolaiskoulujen sijainti on hyvin Israelin tiedossa.

Koulu sijaitsee Beit Hanunissa. Paikalla oleva AFP:n kirjeenvaihtaja on nähnyt yhdeksän ruumista, joiden joukossa on pikkuvauva ja hänen äitinsä.

YK:n mukaan Israelin ammus iskeytyi maahan koulun alueella tai aivan sen vieressä.

Torstainen isku oli neljäs kerta, kun Israel on iskenyt YK:n tiloihin Gazassa.

Viikko sitten YK:n palestiinalaisjärjestö UNRWA kertoi löytäneensä rutiinitarkastuksessa yhdestä tyhjillään olevasta koulusta noin 20 rakettia. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon piti rakettien löytymistä hälyttävänä ja niiden säilytyksen vaarantavan lapset ja muut turvaa etsivät.

Yli 140 000 palestiinalaista on paennut kodeistaan taisteluiden vuoksi. Heistä yli 80 000 on hakenut turvaa UNRWA:n ylläpitämistä kouluista.

Useita perheitä kuollut

Torstai on ollut verinen päivä muuallakin Gazassa. Koko kaistaleen alueella on tulitettu rajusti.

Illalla Israelin ilmaisku tappoi ainakin seitsemän ihmistä Gazan eteläosassa. Hätäviranomaisten mukaan kuolleet olivat kahden eri perheen jäseniä, ja uhreista monet olivat lapsia.

Aiemmin torstaina Jebaljan pakolaisleirillä ainakin kuusi saman perheen jäsentä sekä puolitoistavuotias pikkupoika kuolivat Israelin ammuksen iskettyä alueelle varhain aamulla. Kaksikymmentä ihmistä haavoittui. Abassanin kaupungissa puolestaan viisihenkinen perhe kuoli Israelin ilmaiskun osuttua heidän kotiinsa.

Yli kaksi viikkoa kestäneessä sotilasoperaatiossa on kuollut yli 770 palestiinalaista, heistä valtaosa siviilejä. Israel on menettänyt 32 sotilastaan. Lisäksi kaksi israelilaissiviiliä ja yksi thaimaalainen vierastyöläinen on kuollut palestiinalaisten rakettitulessa.

Israel iski Beit Hanuniin Gazassa 24. heinäkuuta 2014. Ammus osui YK:n ylläpitämään kouluun, joka toimi pakolaiskeskuksena.
Israel iski Beit Hanuniin Gazassa 24. heinäkuuta 2014. Ammus osui YK:n ylläpitämään kouluun, joka toimi pakolaiskeskuksena.Mohammed Saber / EPA

Lähteet: AFP, AP, Reuters