Ukrainan pääministeri jätti eronpyynnön

Jatsenjuk ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun kaksi puoluetta oli ilmoittanut jättävänsä parlamentissa enemmistön muodostaneen liittouman. Monet poliitikot ja aktivistit ovat vaatineet Ukrainaan uusia vaaleja.

Ukraina
Ukrainan pääministeri Arseni Jatšenjuk.
Ukrainan pääministeri Arseni Jatšenjuk.Georges Gobet / AFP / Lehtikuva

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk on jättänyt eronpyyntönsä.

Jatsenjuk ilmoitti asiasta parlamentille sen jälkeen, kun kaksi puoluetta oli ilmoittanut jättävänsä parlamentissa enemmistön muodostaneen hallitsevan liittouman.

Jatsenjukin mukaan parlamentti ei kykene enää työskentelemään ja hyväksymään välttämättömiä lakeja.

Eurooppalainen valinta -liittouman ovat jättämässä kansallismielinen Svoboda-puolue ja entisen nyrkkeilymestarin Vitali Klytškon Udar-puolue.

Poliitikot ja aktivistit ovat vaatineet maahan uusia vaaleja sen jälkeen, kun entinen presidentti Viktor Janukovytš syrjäytettiin helmikuussa. Janukovytšin kannattajien on sanottu hankaloittavan parlamentin työtä.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Ukrainan presidentti Petro Porošenko on sanonut, että ennenaikaiset vaalit voitaisiin järjestää lokakuun loppupuolella.

Porošenko otti päivällä tyytyväisenä vastaan Svobodan ja Udarin irtautumisen parlamenttikoalitiosta. Hänen mukaansa kansa haluaa mielipidekyselyjen ja suorien keskustelujen perusteella valtiojohdon täyttä uudistamista. Porošenko itse valittiin presidentiksi toukokuussa pidetyissä vaaleissa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP