Ban: YK:n työntekijöitä kuoli Gazan kouluiskussa

Banin lausunnon mukaan iskussa kuoli naisia, lapsia ja YK:n työntekijöitä.

Ulkomaat
Tytöt itkivät YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa kuollutta isäänsä Beit Hanunissa 24. heinäkuuta 2014.
Tytöt itkivät YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa kuollutta isäänsä Beit Hanunissa 24. heinäkuuta 2014. Banin lausunnon mukaan iskussa kuoli naisia, lapsia ja YK:n työntekijöitä.Mohammed Saber / EPA

YK:n työntekijöitä on kuollut Israelin tulitettua YK:n ylläpitämää koulua Gazassa, sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Ban tuomitsi iskun jyrkästi.

Banin lausunnon mukaan iskussa kuoli naisia, lapsia ja YK:n työntekijöitä. Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 15 ihmistä on kuollut ja noin 200 haavoittinut. Israelin radio puolestaan kertoi, että valtaosa kuolleista oli lapsia.

Ban kutsui tekoa vastenmieliseksi ja sanoi, että yksityiskohdat on selvitettävä.

UNRWA sanoi lausunnossaan, että he olivat pyytäneet Israelin armeijalta useita kertoja lupaa evakuoida siviilit ja työntekijänsä ennen iskua. Lupaa ei kuitenkaan annettu. YK:n työntekijöiden mukaan koulun ympärillä tulitettiin ennen iskua.

Israelin armeijan kenraali, Gazassa toimivien joukkojen komentaja Micky Edelstein sanoi, että tapahtuneesta on aloitettava tutkinta. Armeija kuitenkin syyttää myös palestiinalaistaistelijoita rakettien ampumisesta.

Gazan siviiliuhrien ja erityisesti kuolleiden lasten suuri määrä on aiheuttanut kansainvälisten vastalauseiden myrskyn. Muun muassa Kairossa Egyptissä tulitauosta neuvottelemassa oleva Britannian ulkoministeri Philip Hammond esitti vakavan huolensa siviiliuhrien määrästä.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos puolestaan sanoi, että palestiinalaisten on "lähes mahdotonta" suojautua Israelin ilmaiskuilta.

– Sillä ei ole väliä, kuinka kovasti Israel yrittää välttää tuhoja; tämä on erittäin ylikansoitettua maa-aluetta, Amos sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters