Lisää uhreja lennätettiin Ukrainasta Hollantiin, huoli yhä onnettomuuspaikalla lojuvista kasvaa

Etyjin tarkkailijat sekä paikalla käynyt australialaisryhmä vahvistaa, että turmapaikalla on yhä ruumiinosia, joita kukaan ei vaikuttaisi kerävän talteen.

Hollantilaissotilaat kantoivat MH17-turmakoneen uhrin arkkua Eindhovenissa järjestetyssä muistotilaisuudessa 23. heinäkuuta 2014. Kuva: Robin Van Lonkhuijsen / AFP / Lehtikuva

Kaksi malesialaiskoneen turman uhreja kuljettanutta konetta on saapunut Hollantiin Ukrainasta torstaina. Kuljetuskoneissa oli yhteensä 74 ihmisen arkut, sanoi Hollannin hallituksen edustaja.

Eilen keskiviikkona Hollantiin lennätettiin yhteensä 40 uhria. Kansainvälisen yhteisön huoli kuitenkin kasvaa siitä, että putoamispaikalla Itä-Ukrainassa on yhä ruumiiden kappaleita, joita kukaan ei kerää. Hollannin viranomaisten mukaan heillä on tieto vain 200 ihmisen ruumiista. Alasammutussa matkustajakoneessa oli yhtensä 298 ihmistä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte sanoi torstai-iltana, että turmapaikalle lähetetään 40 hollantilaispoliisia. Aseettomien poliisien on määrä turvata putoamispaikka, jotta siellä yhä lojuvat ruumiinosat saataisiin kerättyä. Lisäksi Hollannista lähtee 23 tutkijan lisävahvuus Ukrainaan.

Australian pääministeri Tony Abbott puolestaan sanoi aiemmin päivällä, että 50 australialaispoliisin joukko odottaa Lontoossa valmiina lähtemään putoamispaikalle. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat ovat saattaneet torstaina australialaisryhmää, joka tarkasti turmapaikan oloja. He havaitsivat, että ruumiinosia on yhä alueella.

Hollannissa puolestaan on aloitettu uhrien tunnistamiseen johtavat tutkinnat. Poliisipäällikkö Patricia Zorkon mukaan noin 200 asiantuntijaa, joista 80 on ulkomailta, työskentelee Hilversumin sotilastukikohdassa.

Asiantuntijat tutkivat ruumiit ja keräävät niistä hammas- ja DNA-näytteet. Niitä verrataan sukulaisilta saatuihin näytteisiin, joita noin tuhat ihmistä keräävät omaisilta ympäri maailmaa. Zorko kuitenkin sanoi, että työ on hidasta ja tunnistaminen vie viikkoja ellei kuukausia.