1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norja valmistautuu terrori-iskun varalta – Oslon kuninkaanlinna ja kaupungintalo suljettu

Norjan turvallisuuspoliisi kertoi aamupäivällä, että Norjaan kohdistuu välitön terrori-iskun vaara. Valmiustasoa on nostettu Oslossa ja muissa suurissa kaupungeissa.

Oikeusministeri Anders Anundsen, PST:n päällikkö Benedicte Bjørland ja poliisipäällikkö Vidar Refvik isku-uhkaa koskevassa tiedotustilaisuudessa torstaina 24. heinäkuuta 2014. Kuva: Heiko Junge / EPA

Oslon poliisi on nostanut valmiustasoaan päivän aikana, Norjan tiedotusvälineet kertovat. Poliiseja partioi niin univormuissa kuin siviilivaatteissakin erityisesti liikenteen solmukohdissa, kuten Oslon lentokentällä ja rautatieasemalla. Norjan turvallisuuspoliisi kertoi aamulla, että maahan kohdistuu välitön terrori-iskun vaara.

– Yleisölle tämä [valmiustason nosto] merkitsee, että he näkevät poliiseja tavallista enemmän, ja kaduilla liikkuu enemmän siviiliasuisia, mutta aseistautuneita poliiseja. Se ei tarkoita, että tilannetta tarvitsee pelätä. Haluamme lisätä yleisön luottamusta ja ennakoida mahdollista iskua, Oslon poliisin henkilöstöpäällikkö Johan Fredriksen kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Oslossa lukemattomia mahdollisia kohteita

Norjan turvallisuuspoliisi PST ei ole kertonut, mihin Norjassa terroriuhka kohdistuu. Oslon poliisi kuitenkin huomauttaa, että pääkaupungissa on lukemattomia mahdollisia kohteita. Esimerkiksi kuninkaanlinna ja kaupungintalo on suljettu.

– Suhtaudumme tilanteeseen erittäin vakavasti, Johan Fredriksen kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myös Bergenissä, Stavangerissa ja Trondheimissa on lisätty valmiustasoa. Turvallisuuspoliisin ja poliisin lisäksi pelastushenkilökunta ja sairaalat varautuvat mahdolliseen terrori-iskuun.

Terroriasiantuntijat: Mukana norjalaisia

Norjan turvallisuuspoliisin mukaan terroriuhkan takana on syyrialaiseen ryhmittymään kytkeytyviä henkilöitä. NRK:n haastattelemat terrorismiasiantuntijat uskovat, että terroristien joukossa on norjalaisia.

Turvallisuusasioista luennoiva yliopistolehtori Atle Mesøy pitää epätodennäköisenä, että terroristijärjestöt al-Qaida tai islamilainen valtio ISIS iskivät Norjaan.

– Lähinnä kyseessä voisi olla pieni ryhmä, jolla on siteitä Norjaan, ja joka on taistellut suuremman ryhmän riveissä, Mesøy arvio NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Toimittaja-kirjailija Kjetil Stormark on samaa mieltä. Hänen mukaansa uhkan takana voisi teoriassa olla kaksi eri syyrialaisryhmittymää.

– Islamilainen valtio ISIS ja al-Nusra. Mutta niiden keskusjohto punnitsisi muut maat merkityksellisemmiksi, joten uhka tuskin tulee korkeimmalta johdolta. Uhkan takana on todennäköisesti ryhmä, jolla on siteitä Norjaan. Ihmisiä, joilla on jotain henkilökohtaista kostettavaa. Joku, joka haluaa antaa Norjalle opetuksen, Stormark arvelee NRK:lle.

Rajatarkastukset palautettu

Ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että kaikki autot tarkastetaan Norjan ja Ruotsin välisellä rajalla. Rajatarkastukset on palautettu myös Norjan ja Suomen väliselle rajalle.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Rajatarkastuksia ei tehty edes Anders Behring Breivikin iskujen jälkeen kolme vuotta sitten.